Hlavní obsah
Umění a zábava

Češi už neumí točit tak skvělé filmy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://www.pexels.com/photo/black-camera-recorder-66134/

Na kolik skvělých a nezapomenutelných filmů z posledních pěti let si vzpomenete? A kolik z nich je českých? Říká se, že Češi již neumí točit pořádné bijáky a vše spadá do šedého průměru. Je to pravda?

Článek

Možná za to může nostalgie mnohých lidí, možná je vše čistá pravda. Češi již neumí točit pořádné filmy. Seznam hvězdných herců a režisérů, jež nežijí nebo jsou v důchodu, se rozšiřuje, zatímco seznam jmen, kvůli nimž by se do kin hrnul davy, se tenčí. Koho zajímá další no name hvězda, kterou téměř nikdo nezná? Správně, nikoho.

Potřeba vyrovnat se celému světu ve filmovém odvětví je dalším hřebíčkem do rakve kvalitní filmařiny, zdá se, jako se před tím točilo, jen pro náš český rybníček. Například Popelka se až později stala klasikou, jež si zamilovala půlka Evropy. Jenomže dnes se ve všem točí velké peníze, není čas, nejsou prachy, a tak se natočí další paskvil, jen aby se neřeklo.

Potřeba používat CGI za každou cenu, být vtipní za každou cenu a něco natočit za každou cenu. Trapné vtipy střídají ještě trapnější klišé. Tlemící se Kozub a všudypřítomný Jakub Prachař všem lezou krkem, přesto se z nějakého záhadného důvodu najdou lidé, jež budou všechny tyto blbosti vychvalovat do nebe. Jak může mít úspěch takový „Vyšehrad film“, mi hlava nebere.

Snad už jen zmínit, že by se nové filmy daly shrnout do čtyř kategorií. Pohádka, trapná (často romantická) komedie, totálně vymletý film (Vyšehrad film, Tři tygři a Jackpot) a vše ostatní. Zní to sice šíleně, ale už je to tak.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz