Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ruský spánkový experiment, hoax, kterému uvěřila půlka internetu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://www.pexels.com/photo/saint-petersburg-in-winter-9945160/

Pokud denně používáte internet, nejspíš jste na tento příběh již narazili. Pět mužů zavřených do pěti komor mají za úkol třicet dní nespat. Ale vážně se to stalo?

Článek

Ne, nestalo. Jedná se o tzv. creepypastu (strašidelný příběh), který je nepravdivý nebo jenom z menší části, například místo děje je reálné nebo se vše zakládá na nějaké městské legendě.

Celý příběh je pouhý výmysl neznámého autora, jenž tuto povídku publikoval na internetu v srpnu 2009. V průběhu patnácti let se dostal snad do všech koutů sociálních sítí.

Vyprávění má ale pár nedokonalostí, například v textu je zmínka o KGB, ta však vznikla až v roce 1954. Lidé se proto začali pídit po původu příběhu, až se došlo na anonymní blog, kde byla creepypasta zveřejněna, pravého autora se prozatím najít nepodařilo.

Jestli se ptáte, proč tolik lidí uvěřilo tomuto příběhu? Údajně za to může jeho uvěřitelnost. V období válek se prováděla všelijaká zvěrstva a udržet vojáky co nejdéle vzhůru byl jeden z cílů vojevůdců, německým vojákům se kupříkladu dával heroin, aby neusli. Není tedy divu, že tomu tolik lidí uvěřilo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz