Hlavní obsah
Finance

Bitcoin. Co to vlastně je?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vasilis Chatzopoulos/Unsplash

Bitcoin

Každou chvíli se objeví článek o tom, že cena bitcoinu jde nahoru, nebo dolů. Ale spousta lidí nemá dobrou představu, co to vlastně je. V tomto článku se podíváme na úplné základy toho, jak funguje.

Článek

Bitcoin vytvořil člověk, nebo skupina lidí s pseudonymem Satoshi Nakamoto v roce 2009. Od té doby se rozšířil po celém světě a inspiroval vznik tisíců dalších kryptoměn. I přesto si stále drží své prvenství a je suverénně nejoblíbenější kryptoměnou.

Čím je Bitcoin tak přelomový? Bitcoin je první digitální měna, která nemá žádnou centrální autoritu. To možná nezní tak přelomově, ale vyřešit problém jak zabránit tomu, aby někdo utratil 2× ty stejné digitální peníze bez centrální banky nebo podobné instituce se dlouho zdálo nemožné. Fyzické peníze tento problém řeší pomocí ochranných prvků, které je velmi těžké zkopírovat. V digitálním prostoru jde všechno zkopírovat snadno.

Bitcoin funguje jako taková decentralizovaná účetní kniha. Každý, kdo se připojí do Bitcoinové sítě si může stáhnout kopii všech plateb a zkontrolovat, že nikdo neutratil peníze 2×. Aby se do této účetní knihy přidaly nové záznamy musí je některý z účastníků zkontrolovat. Proto se často účastníkům říká validátoři. Ale není to tak, že by, kterýkoli validátor mohl jen tak přidat nové transakce, to by potom každý měl jinou verzi účetní knihy a každý by si dělal, co chce. Aby někdo mohl přidat nové transakce (takzvaný nový blok) musí vyřešit hádanku, na kterou sice nikdo na začátku nezná odpověď, ale jakmile ji někdo najde, všichni ostatní hned ví, že je to správně a takovýto nový blok mu uznají.

Za každý takový přidaný blok dostane validátor odměnu, která je v tuto chvíli 3.125 bitcoinu. Tato odměna se postupně snižuje a v roce 2140 úplně skončí, tím se celkový počet Bitcoinů zastaví na 21 milionech. Někoho teď může napadnout, co potom bude motivovat validátory dál pokračovat, když už nebudou mít tuto odměnu. Kromě té základní odměny, dostává validátor peníze i od lidí, jejichž transakci přidal do daného bloku. Blok má totiž omezenou velikost a tak se do něj nemusí vejít všechny transakce. Lidé, kteří někomu posílají peníze proto přidávají takové dýško pro validátora, aby jejich transakci přidal prioritněji.

Transakce se přidávají po blocích, ale proč se tomu říká blockchain, tedy řetěz bloků?Je to protože jednotlivé bloky jsou spolu spojené, každý blok říká jaký blok byl před ním, takže se nemůže stát, že by někdo jen tak vyhodil ze své účetní knihy transakce někde uprostřed, protože by mu to rozbilo celý tento řetěz. Toto společně s nutností najít odpověď na hádanku, která vyžaduje hodně výpočetního výkonu zajišťuje, že nikdo nemůže podvádět a všichni mají stejnou verzi této účetní knihy.

Do budoucna plánuju přidávat víc článků o Bitcoinu, takže pokud by vás něco zajímalo a rádi byste si o tom přečetli, tak mi klidně dejte v komentářích vědět. Určitě se pustím do témat jako je anonymita bitcoinu, co určuje jeho cenu, nebo jak přesněji funguje těžení (validace).

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám