Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lahev se zálohou hodím do kontejneru. Hloupost se mi nevyplatí podporovat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Sešlápnuté plastové lahve házím do žlutého kontejneru. Budu v tom pokračovat, i když zaplatím zálohu.

Článek

Co s prázdnými plastovými lahvemi, které se nám čas od času objeví v domácnosti? Je to jednoduché. Po vypití ji sešlápneme, hodíme do našeho žlutého odpadkového koše a když se naplní, odneseme je do žlutého kontejneru. Naše plány má ale v budoucnu zhatit plánované zálohování.

Za kolik?

Když si dnes koupím pivo ve skleněné lahvi, zaplatím navíc 3 koruny. A jak to má být v případě PET lahví? Tady se plánuje jednotná sazba ve výši 4 Kč, tedy o korunu více než u skleněné lahve u piva. Bez ohledu na to, jak velká daná lahev bude. Zda to bude nějak motivační, to se ještě necháme překvapit.

Důležité ale je vědět, že zálohované lahve se nesmí deformovat ani sešlapávat. Musí být víceméně ponechán jejich původní tvar a musí na nich být i původní etiketa, kvůli načtení kódu pro příjem lahve k recyklaci. A to je věc, která mi na tom vadí nejvíce.

Obětuji peníze

Nápojů v plastech kupujeme minimum, takže danou lahev zmačkáme, vyhodíme a poté přeneseme s ostatním plastovým odpadem do kontejneru. Takhle by to znamenalo vyčlenit si další místo na zálohované PET lahve. A buď chodit do obchodu s jednou, dvěma flaškami, nebo naopak počkat až se nakupí a jet je vrátit třeba autem, naráz.

No, obojí považuji za hloupost a komplikaci mého života. Radši obětuji ty 4 koruny a udělám se zálohovanou PETkou to, co doposud. Zmačkám ji a vyhodím do našeho žlutého odpaďáku.

Ano, zmačkám ji

Mnoho příznivců zálohovaných PET lahví mluví i o tom, že taková lahev bude motivovat bezdomovce ke sběru, aby si díky nim vydělali na nějaký ten rohlík, nebo pivo. Já určitě nesešlápnutou lahev nikde ke kontejneru dávat nebudu, protože nemám zájem na tom, aby ji při nejbližší příležitosti odfoukl vítr do ulice.

Také nemám v plánu ji nesešlápnutou házet do kontejneru. Nemám zájem na tom, aby bezdomovec vyházel půl popelnice na zem jen proto, aby se dostal k mé čtyřkorunové lahvi. To by nadělalo víc škody než užitku.

Nic proti ekologii

Z mého osobního pohledu musím říct, že nikde nevidím lesy a pole zanešené PET lahvemi. Ano, sem tam ji někdo odhodí, ale myslím si, že 4 koruny mu v tom nezabrání. Systém našeho třídění je vymakaný, i PET lahve ze žlutého kontejneru dnes mohou být díky moderním technologiím recyklovány na potravinářský obal, tak nevidím důvod, proč do celého systému přidávat další komplikovaný mezičlánek. Ano, sousední země to tak mají, ale položme si otázku, jak na tom při zavádění byli s tříděním odpadu? U nás jsme na tom velmi dobře.

Anketa

Souhlasíte se zálohováním PET lahví?
Ano, souhlasím
11,8 %
Ne, nesouhlasím
85,1 %
Nevím
3,1 %
Celkem hlasovalo 1929 čtenářů.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-prehledne-kam-a-za-kolik-se-budou-v-cesku-nove-vracet-pet-lahve-a-plechovky-255560

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz