Hlavní obsah
Umění a zábava

Vanessa-Mae: světoznámá houslistka, která si kromě hudby rozumí i s lyžemi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kowaruski, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Akustické nebo elektrické housle, je jedno, co si vezme do rukou. Vždy z toho vyjde hudební skvost, který by člověk mohl poslouchat neustále dokola. Kromě hudební kariéry se ale také věnuje lyžování. To je singapurská houslistka Vanessa-Mae.

Článek

Hudební talent století

Světlo světa spatřila tato nadaná umělkyně a sportovkyně dne 27. října 1978 v Singapuru jako Vanessa-Mae Vanakorn Nicholson. Její rodiče se jmenují Pamela Soei Luang Tan, která je čínského původu, a otec Vorapong Vanatorn je thajského původu. Manželství ale dlouho nevydrželo a rodiče Vanessy se rozvedli. Pamela se poté provdala za Angličana Grahama Nicholsona. Ve Vanessiných 4 letech se rodina přestěhovala do Anglie, kde vyrůstala. Od dětství tíhla k hudbě, takže ve 3 letech začala hrát na piano, v 5 letech přidala housle.

Že má neskutečný talent, potvrdila díky svému vystupování v televizi, která absolvovala v dětském věku. Dokázala zahrát skladby známých skladatelů, jako je např. Beethoven. Ačkoliv měla na svém kontě mnoho skvělých vystoupení, celosvětově si diváky podmanila skladbou Destiny. Na svých vystoupeních používá akustické nebo elektrické housle, hodně zajímavé jsou také housle, zhotovené z bílého křišťálu. Zkrátka vždy novinka.

Kromě hudebního světa si vyzkoušela i herecký svět, když účinkovala ve filmu Tisíc a jedna noc z roku 2000.

Foto: freepik, www.freepik.com

Akustické housle

Foto: Benedict Heaney, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Elektrické housle

K houslím trochu sněhu…

Kromě hudebního talentu má také talent sportovní. Věnuje se alpskému lyžování, kde vystupuje pod jménem Vanessa Vanakorn. Roku 2010 reprezentovala Thajsko na Olympiádě v Soči. Zkoušela to již 8 let předtím, ale tehdy nastal problém kvůli jejímu občanství. Thajská vláda chtěla, aby upustila od britského občanství a měla thajské, pokud chce Thajsko reprezentovat.

Roku 2014 byla členskou thajské výpravy v Soči, kdy sjížděla obří slalom. Dojela jako poslední, ale i to byl úspěch, protože jiné lyžařky nedojely.

Foto: Yemisi Blake, Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Vanessa-Mae Vanakorn na olympiádě

Anketa

Byl vám znám fakt, že Vanessa-Mae kromě houslí také lyžuje?
Ano, vím o tom.
46 %
Ne, tohle je pro mě novinka.
54 %
Celkem hlasovalo 63 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz