Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nám je za těžko jít na fotbal a Ukrajincům vyčítáme, že nejdou do války

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Na hřišti vyhrálo Česko, v hledišti patřila převaha Ukrajině. Problém je v tom, že jsme nešli na stadion.

Článek

Češi v Lize národů udolali Ukrajince. V Praze jsme porazili Ukrajinu 3:2. Na fotbalových zápasech to však není jen o trávníku, kde se odehrávají zajímavé souboje. Kdo někdy byl na fotbale, moc dobře ví, že se souboje odehrávají i v hledišti. A teď nemyslím ty ultras, co se přijdou pobít a zničit, na co přijdou. Mám na mysli fandění, popěvky, chorea. V tomto směru nás v Lize národů jasně převálcovala Ukrajina.

Jak je to možné?

Nehledejme za tím žádné spiknutí, žádné zvýhodňování, záměry nebo podobné fantasmagorie. To, že bylo v hledišti více Ukrajinců, bylo jednoduše proto, že si koupili více lístků. A jak je to možné? Normálně. Buď si je objednali online, nebo koupili na pokladně. Tak, jako to mohl udělat kterýkoliv Čech. Ale ten to neudělal.

Když budu jako rodilý Ostravák bydlet v Praze, můžu si úplně normálně koupit lístky na zápas Sparty s Baníkem. Nemusím se omezovat na to, co letenští uvolní ostravským fandům. Prostě půjdu na internet nebo ke kase a koupím si, co potřebuji. Nikdo po mně nebude chtít občanku s bydlištěm, nikdo nebude kontrolovat můj přízvuk. Ani na jméno se mě nebudou ptát.

Je mi úplně jedno, jestli tam byli Ukrajinci, co tu žijí půl života, nebo ti, kteří prchli před válkou. Najednou měli možnost vidět svou reprezentaci. Měli ji doslova „u nosu“. I pro mimopražské to znamenalo cestovat maximálně pár hodin, aby viděli svůj tým. Já být Ukrajinec a má reprezentace hrála v zemi, kde žiji, neváhám ani vteřinu. Zvlášť když lístky se daly pořídit doslova za pár stovek.

Nás to nezajímalo

Zatímco Ukrajinci využili příležitost a vyrazili na zápas, který měli doslova pod nosem, my jsme této možnosti nevyužili. Kdo ví, zda za tím stál náš výkon na Euru, návštěva Belmonda, sjezd na tříkolce, nebo ostudný zápas proti Gruzii. Naše reprezentace nás nezajímala tolik jako ukrajinská Ukrajince. A tak došlo k tomu, že ukrajinský fanoušek v hledišti převládal. Říkám si: ještě že tak, protože vidět reprezentaci před poloprázdným stadionem, to by byla ostuda non plus ultra.

A proč nejsou na frontě?

Objevily se pochopitelně i hlasy, které by hned všechny fanoušky šmahem poslaly na frontu. Na druhou stranu… Nám, Čechům, bylo za těžko dát pár stovek, vyrazit do Prahy a podpořit český tým, ale jiné bychom posílali na frontu? Otce, syny, přátele, manžely, vnuky bychom posílali někam umřít?

Upřímně, být tu válečný konflikt, sbalím rodinu a prchám. A bránil bych se zuby nehty návštěvě fronty. Nejsem takový vlastenec, nemám Čechy tolik v lásce, abych za ně potřeboval zemřít a nechal tu své děti, manželku a příbuzné. Nejsem ani žádný válečník, zbraň jsem nikdy v ruce nedržel a fyzička na tom taky není nejlépe. Co bych na frontě dělal? Dokázal bych tam něco, nebo bych napáchal víc škody než užitku? Nebyl bych nakonec prospěšnější tady, kde uživím svou rodinu a zajistím jim spokojenější život?

Můj upřímný obdiv patří těm, kteří jsou schopní jít do boje na frontu a dobrovolně zemřít za svou zemi. Takoví lidé mají odvahu. Je jich dost. Pokud někdo tu odvahu nemá, nevyčítejte mu to. Třeba není takový vlastenec, jak si myslíte. Třeba ho Ukrajina nezajímá tolik jako vás. Třeba má zde celou rodinu a nechce, aby jim zemřel. Vy jste své vlastenectví nedokázali ukázat ani tím, že byste vyndali z peněženky pár stovek, koupili si lístek a vyrazili na stadion do Prahy. A po jiných chcete, aby zemřeli? To není moc fér.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/sport-fotbal-jak-ukrajinci-zvladnou-fotbal-za-valky-hrajeme-i-za-kluky-na-fronte-259253, https://medium.seznam.cz/clanek/ondra-masek-ukrajinci-jako-doma-proc-reprezentace-dlouhodobe-netahne-divaky-83392, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/sport-fotbal-cesi-v-lize-narodu-udolali-ukrajince-259391, https://www.sport.cz/clanek/fotbal-liga-narodu-ukrajinci-v-praze-jako-doma-strasidelne-lide-se-na-nas-vykaslali-mrzi-fotbalisty-5036268

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz