Hlavní obsah
Aktuální dění

Troubky se z katastrofální povodně nepoučily. Účinnou ochranu nevybudovaly a nyní odmítají evakuaci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sirael

Ilustrační foto.

Při povodních v roce 1997 dopadly nejhůře Troubky. Jméno obce znal každý. Velká voda téměř srovnala obec se zemí. Strhla se na ni pozornost a zalila ji vlna solidarity. Přesto místní pro svoji ochranu nic neudělali.

Článek

Při ničivé povodni před 27 lety bylo vodou strženo 200 domů, další musely být zbořeny díky podmáčení. Povodeň udeřila tehdy rychle, nebyl čas na přípravu, při záchranných akcích panoval chaos a zahynulo devět občanů městečka. Hrůza z Troubek se lidem vryla pod kůži, soucit a solidarita ostatních pomohly k obnově obce. Domy se znovu vystavěly na stejných místech. Na samotném portálu obce je dokonce povodňový plán, který zmiňuje přirozenou povodeň. Zde jsou zmínky o ničivé povodni z roku 1997, dále o záplavách z roku 2006 a 2010, které už tak ničivé nebyly. V „plánu“ se víceméně píše o normálnosti povodní, nikde není žádné varování, žádné instrukce k možné evakuaci nebo třeba návod na zabezpečení majetku. Nikde ani slova o vyzdvižení nutnosti zabezpečení obce před podobnou katastrofou.

A nikdo z těch, kteří s místními tehdy tak soucítili a pomáhali podle svých možností, nemůže uvěřit tomu, že obec za celou tu dobu nezbudovala žádnou účinnou ochranu. V úvahu napřed připadal poldr, později byl zavrhnutý jako nevhodné řešení. Další variantou se jevil jakýsi kombinovaný val ze zeminy a betonu, který by obkroužil obec, jenže řešení by bylo nevzhledné a nesetkalo se s pochopením všech obyvatel. Nepodařilo se ani vykoupit pozemky od majitelů, část je odmítla prodat a bez jejich pozemků byla realizace znemožněna. Jednání se táhla, starosta údajně spoléhá, že ochrana by měla být už příští rok, jenže se zahájením výstavby se počítá až v roce 2027!

Je to neuvěřitelné, tak postižená obec, ve které i přes katastrofický scénář, který se odehrál v roce 1997, nejsou obyvatelé jednotní. Po tom, co přišli o své domovy, vystavěli je znovu a na stejném nebezpečném místě, přesto se nedokázali dohodnout na jejich ochraně. Žádná nabízená varianta se jim nezamlouvala. Při reportáži ze začátku letošních záplav, byli nervózní, ale nevěřili, že by povodeň mohla opět zaútočit takovou silou. Na obranu měli pár desítek velkých pytlů štěrku. Večer, když byl vydán pokyn k evakuaci, odmítli místo opustit. Prvním autobusem odjelo 13 lidí, na druhý se dostavilo sedm. Pár lidí odjelo po své ose. Na to, že má obec 2000 obyvatel, je to žalostně málo. Ostatní sveřepě odmítají opustit domov.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz