Hlavní obsah
Sport

312. derby: Sparta se na vyrovnání nezmohla, Slavia vítězí a na čele tabulky odskakuje

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Štěpina / 90 minut

Nejočekávanější, největší, nejsledovanější a nejvyhrocenější zápas české ligy, Derby pražských „S“. Střet dvou tuzemských gigantů, historicky v pořadí již 312.

Článek

Slavia si z něj odnáší tři body a šestibodový náskok na čele tabulky, Sparta tak bude mít ve zbytku sezóny ještě hodně práce.

Karty před zápasem byly rozdány jasně, Slavia zahajovala derby jako vedoucí tým ligy, hájící tříbodový náskok na Spartu. Letenští do zápasu vstupovali jako neporažený tým v posledních pěti derby, zároveň ale s hořkostí prohraného domácího zápasu s Olomoucí. Ten značně zkomplikoval pozici Friisovy družiny před dnešním zápasem.

Hodinu před výkopem bylo jasné, že Lars Friis i Jindřich Trpišovský se zdrží experimentování, což se projevilo na základních sestavách obou týmů. Domácí trenér vyslal do zápasu očekávanou jedenáctku, osvědčené hráče, kteří v posledních týdnech stáli za dobrými výsledky a pohledným herním projevem.

Na straně Sparty visel otazník především nad obsazením pozice levého stopera, na které se po odchodu Ladislava Krejčího střídá Jaroslav Zelený a Asger Sörensen. Friis se nakonec rozhodl pro svého krajana Sörensena. Jasnou volbou byl i Victor Olatunji, který v derby tradičně podával spolehlivé výkony a nebylo těžké upřednostnit jeho fyzické parametry před spíše technickým a rozkoukávajícím se Rrahmanim. O největší překvapení se tak postaral Ermal Krasniqi, který ukořistil místo v základní sestavě na úkor Lukáše Haraslína.

Těsně před utkáním fanoušci na stadionu i televizních obrazovek vychutnali českou státní hymnu v podání herce Jana Maxiána, po které se již naplno rozburácela zaplněná Fortuna Arena, která od začátku utkání produkovala bouřlivou atmosféru hodnou velikosti a významu zápasu.

Zůstala Sparta v kabině?

Jedinci, kteří predikovali taktickou bitvu, opatrný úvod a vyčkávání, se mýlili a chybnost jejich tvrzení potvrdil Mojmír Chytil. El Hadji Malick Diouf se proháčkoval skrze nepřítomné sparťany, vyslal střílený centr na přední tyč, kterou opanovalo slávistické číslo třináct a oslavou přímo před Tribunou Sever dostal sešívané fanoušky do extáze po jedné minutě a pěti sekundách od úvodního hvizdu.

Slavia po úvodní trefě vzala utkání do svých otěží a první desetiminutovku zakončila třemi střeleckými pokusy, pěti doteky ve vápně soupeře a na pohled jasnou dominancí na trávníku. Hrozivý úvod zápasu Spartu na několik minut uspal, snahy o překročení půlicí čáry obrana Slavie, až na výjimky, odmítala.

První šance na vyrovnání tak přišla až v 18. minutě, Krasniqi se prosmýkl až do vápna Slavie, Laci pustil míč za sebe až na volného Birmančeviče, ten ale v obrovské šanci nepotvrdil střeleckou formu z minulé sezóny a nechal vyniknout Dioufa, který před brankovou čarou zastoupil Kinského.

Nedáš, dostaneš!

Spoluhráči a fanoušci budou dost možná po zápase Birmančeviče po zápase proklínat, jelikož po chybě Laciho ve středu zálohy se před vápnem ke střele napřáhl Zafeiris, jehož střela zaplavala k pravé tyči brány Petera Vindahla a podruhé v zápase dal fanouškům domácích důvod k radosti. Letenští však odmítali sbalit svoje dvě švestky, které po gólech Slavie tahal ze své branky Vindahl. Po rohovém kopu a skrumáži ve vápně zakončoval Preciado, ani ten však branku Kinského neohrozil a nevrátil tak Spartu zpět do hry.

Foto: David Štěpina / 90 minut

SK Slavia Praha vs. AC Sparta Praha

Připravená Slavia, nervózní Sparta

Výborně takticky připravená Slavia celý první poločas vyhrávala malé bitvy po celém hřišti. Nejcitelnější ránou pro Spartu bylo vymazání Kaana Kairinena sešívaným středem zálohy. Jindy opěrný bod, stěžeň, pán rozehrávky a mozek hry se do první půle zapojil jen minimálně. Finský záložník nekazil, nedělal chyby, jak by taky mohl, když nebyl vůbec vidět, soupeř ho nepustil do hry.

Týmu v rudých dresech se nepodařilo dostat do dalších výrazných šancí, touha vstřelit kontaktní gól se ani přes viditelnou snahu neproměnila v realitu a domácí tak odcházeli do kabin s výrazným dvoubrankovým náskokem a s vědomím, že dnešní zápas jasně patří jim.

Druhá půle, šance na nový začátek pro Spartu

Do druhého poločasu již nenastoupil Victor Olatunji. Místo něj se na trávníku možná překvapivě objevil Lukáš Haraslín. Proč překvapivě? Sparta chtěla útočit na vyrovnání, či na obrat, bez typického útočníka. Pozici jakéhosi „hroťáka“, či falešné devítky pak suploval právě střídající Slovák.

Friis týmu v kabině zajisté vyčinil a do druhé půle Sparta vlétla na první pohled probuzená. Její tlak ale nevydržel dlouho. V 50. minutě se penalty domáhal Tomáš Chorý, jenž se velice rád poroučel k zemi po přidržení od Sörensena, během centru z leva od Dioufa.

Čas na Albiona

V 63. minutě sáhl Friis k dalšímu střídání. Během takzvaného kosovského střídání se na hřišti objevil Albion Rrahmani, který nahradil svého reprezentačního parťáka a dlouholetého spoluhráče Ermala Krasniqiho. Haraslín se tedy přesunul do leva, Birmančevič napravo a uprostřed operoval Rrahmani. Dvě minuty stačily letní sparťanské posile na to, aby potáhla balón od Haraslína a na hranici vápna uklidila ho na přední tyč, jako by se nechumelilo.

Takto cílenou a přesně umístěnou technickou, a především gólovou střelu vyslal sparťanský útočník již proti Hradci Králové a je otázkou, zda by si ji neměl nechat patentovat. Sparta i díky němu začala půl hodiny před koncem chytat druhý dech. A na Edenem se vznášela naděje na zápletku a dramatický konec.

Na nervy domácích fanoušků zabrnkal Birmančevič, který se z úhlu dostal až k Antonínu Kinskému. Český brankář ale situaci tváří v tvář srbskému šikulovi předvedl skvělý zákrok, odmítl vyrovnání a potvrdil, že zaslouženě patří do branky Slavie i do národního týmu.

Bez karet by to nešlo

Do 90. minuty se Sparta stále pokoušela o vyrovnání a vše napovídalo zajímavému tlaku a vypjatým posledním minutám. Hrál se fotbal, který měl na poměry derby kvalitu a bavil fanoušky. Běhalo se nahoru dolů a diváci měli rozhodně o zábavu postaráno. Bohužel, čtyřminutové nastavení nabídlo tradiční souboj o červenou kartu. Ten nakonec, na rozdíl od zápasu, skončil remízou.

První opravdu výraznější potyčka ale přinesla radost všem sázkařům. Martinu Vitík došlápl na nohu Antonína Kinského a hřiště musel po druhé žluté kartě v 93 minutě opustit. Následoval jej slávista Oscar, ten nejen že v poslední době hraje jako legendární Zidane, dnes zkusil i jeho pověstný útok na hruď, který odnesl Albion Rrahmani, a liberijský záložník zamířil na konci utkání také do sprch.

Nominace Ladislava Szikszaye vzbuzovala nevoli v obou táborech zúčastněných. Ale jeho dnešní výkon rozhodně nemůžeme považovat za katastrofu. Jeho rozhodnutí byla přesná a utkání nenechal zajít do nepřístupných mezí.

Slavia vítězí, Sparta bude dohánět

Utkání již kromě šarvátek na konci nic nepřineslo. Sparta se v závěru snažila dostat více a více před Kinského bránu, ale ani jeden z pokusů nijak výrazně brankáře Slavie neohrozil. Sparta se tak po špatné první půli musí smířit s porážkou. Ve zbytku sezóny bude mazat šestibodový náskok Slavie. Bodový rozdíl mezi oběma S se může ještě navýšit. Sparta má před sebou velmi náročný měsíc a vedení Sparty bude muset velice aktivně pracovat na probuzení momentálně dřímajícího giganta.

Foto: David Štěpina / 90 minut

SK Slavia Praha vs. AC Sparta Praha

SK Slavia Praha 2:1 AC Sparta Praha (2:0)

Branky: 2. Chytil (Diouf), 21. Zafeiris – 65. Rrahmani

Karty: ŽK 52. D. Douděra (SLA), 60. Chorý (SLA), 72. Diouf (SLA), 86. Wallem (SLA), 89. Provod (SLA), 90+1. Zmrzlý (SLA), 90+4. Bořil (SLA) – 20. Ryneš (SPA), 60. Vitík (SPA), 71. Kairinen (SPA), 87. Preciado (SPA), 89. Solbakken (SPA), 90+4. Vindahl (SPA), 90+7. Rrahmani (SPA) ČK 90+3. Vitík (SPA)   90+7. Oscar (SLA)

Držení míče: 48 % : 52 %.
Střely na branku: 5:3. Střely mimo: 5:3. Rohy: 5:1. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 22:20.

SK Slavia Praha: Kinský – Holeš, Zima, Bořil (C), D. Douděra (83. Wallem) – Zafeiris, Oscar – Diouf (90. Zmrzlý), Chytil (60. Lingr), Provod – Chorý.
Náhradníci: Mandous – Chaloupek, Prebsl, Michez, Bužek, P. Ševčík, Jurásek.
Trenér: Jindřich Trpišovský

AC Sparta Praha: Vindahl – Vitík, Panák (C), Sørensen – Preciado, Laçi (84. Solbakken), Kairinen, Ryneš (74. Zelený) – Birmančević (84. Daněk), Olatunji (46. Haraslín), Krasniqi (63. Rrahmani).
Náhradníci: Vorel – Ross, Wiesner, Sadílek, Pavelka, Tuci.
Trenér: Lars Friis

Rozhodčí: Szikszay – Paták, Volf (Všetečka)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz