Hlavní obsah
Sport

Analýza EL: Viktoria bude venku sbírat body těžko. Koubek bude muset opět kouzlit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager / 90 minut

Po sedmi letech si Viktoria Plzeň zahraje Evropskou ligu. Los přiřadil Viktorii velmi nepříjemné soupeře. Čeká jí výjezd do Bilbaa, v Plzni se představí Manchester United. Šance na bodový zisk a postup do play-off je, ale nebude to vůbec lehké.

Článek

Evropská liga je fakticky o úroveň výše než Konferenční liga a je to poznat. Viktoria změří síly se čtyřmi týmy z top pěti lig. V předkolech zaznamenala čtyři výhry ze čtyř utkání po výhrách o jedinou branku. Posledním, kdo dal Viktorii gól v evropských pohárech v Doosan Areně, byl Pablo Torre v listopadu roku 2022 při výhře Barcelony 4-2. Od té doby se zde v deseti případech nikomu dát gól nepoštěstilo. Tuto sérii bude Viktorka hájit proti velmi atraktivním soupeřům.

Analýza jednotlivých utkání a zhodnocení šancí Plzně v ligové fázi.

Domácí zápasy:

  • Manchester United: Objektivně nejvěhlasnější klub v celé soutěži. Ten Hagovi koně v minulé sezóně Premier League skončili až na osmém místě a postup do ligové fáze Evropské ligy si vysloužili vítězstvím ve finále FA Cupu proti Manchesteru City. Zvědaví můžeme být na souboj vycházející světové hvězdy Alejandra Garnacha s plzeňským Garnachem – Tomem Slončíkem. Viktoria to bude mít neuvěřitelně těžké. Pravděpodobný bodový zisk: 0 bodů.
  • Real Sociedad: Opět velmi náročný soupeř z top světové soutěže. Do Štruncových sadů pravděpodobně přijede i střelec vítězného gólu finále EURO, Mikel Oyarzabal. Španělé zajímavě posilují, přivedli například islandského supertalenta Óskarssona, který vstřelil Plzni gól ve vzájemném přátelském utkání z července. Vstup do La Ligy se Sociedadu moc nevydařil. Pravděpodobný bodový zisk: 0-1 bod.
  • Ludogorec: Bývalé angažmá plzeňské trenérské legendy Pavla Vrby. Proti bulharskému mistrovi by Viktoria mohla slavit vítězství, bulharská liga přece jen za tou českou v posledních letech zaostává. Pravděpodobný bodový zisk: 3 body.
  • Anderlecht: Zajímavá konfrontace s belgickým soupeřem, který se v uplynulé sezóně umístil na 3. příčce a aktuálně belgickou nejvyšší soutěž vede. Do Evropské ligy postoupil po jediném předkole a “Koubkovských“ evropských výhrách dvakrát 1:0 proti běloruskému Dinamu Minsk. Můžeme očekávat taktickou bitvu. Pravděpodobný bodový zisk: 0-1 bod.

Venkovní zápasy:

  • Frankfurt: Další měření sil s týmem z top ligy čeká Plzeň s Frankfurtem. Tedy s týmem, který celou Evropskou ligu vyhrál v roce 2022. Parádní výjezd pro plzeňské fanoušky bude mít bohužel nejspíše hořkou chuť porážky. Pravděpodobný bodový zisk: 0 bodů.
  • PAOK: Náročný výjezd na těžkou řeckou půdu. Paok se v minulé sezóně stejně jako Viktoria probojoval až do čtvrtfinále Konferenční ligy. Úřadující řecký mistr bude velmi nepříjemný. Pravděpodobný bodový zisk: 0-1 bodů.
  • Dynamo Kyjev: Zde věřím Plzni ze všech venkovních klání nejvíce. V předkolech si Viktoria poradila s ukrajinským Kryvbasem a ani Dynamo nebude mít výhodu domácího prostředí. Ukrajinci budou kousat, ale pevná defenziva Viktorky přinese alespoň bod. Pravděpodobný bodový zisk: 1-3 body.
  • Athletic Bilbao: Druhý špičkový tým ze španělské La Ligy a pro Viktorii asi nejnáročnější výjezd. Bránu Bilbaa střeží mistr Evropy Unai Simón, plzeňskou obranu bude trápit duo Williamsů. Pravděpodobný bodový zisk: 0 bodů.

Reálný odhad bodového zisku:

  • Optimistický scénář: Viktoria dosáhne 9-11 bodů, což jí těsně zaručí účast v jarní části soutěže. Doma porazí Ludogorec, remizuje s Realem Sociedad a porazí Anderlecht. Venku porazí Dynamo Kyjev a bude remizovat s PAOKem.
  • Realistický scénář: Viktoria získá 5–8 bodů. Porazí Dynamo Kyjev a Ludogorec. Další body může získat za remízy s Anderlechtem a PAOKem.
  • Pesimistický scénář: Pokud nezafunguje magie trenéra Koubka, tak Viktoria zůstane na 3-4 bodech. Ty uhraje v utkáních s Dynamem Kyjev a Ludogorcem.

Počítám s tím, že Miroslav Koubek své svěřence skvěle připraví na konfrontaci s evropskou širší špičkou. Návraty Rafiua Durosinmiho či Cheicka Souarého budou taktéž velmi klíčové pro případný úspěch Viktorie v premiéře nového systému evropských pohárů.

Samozřejmě se může stát, že Viktorka překvapí. Za to bych byl jako fanoušek českého fotbalu velmi rád. Plzni však schází klíčová postava, Robin Hranáč. Není jisté, jak kvalitně ho nahradí jeho pravděpodobný nástupce Svetozar Markovič. Právě vyšperkovaná obranná součinnost zdobila Viktorii při její fantastické jízdě Konferenční ligou.

Foto: Jindřich Jager / 90 minut

FC Viktoria Plzeň

Je kádr Viktorie dostatečně široký?

V minulé sezóně to byl hlavní kámen úrazu Koubkova týmu. Během anglických týdnů a tím způsobené velké rotaci Viktoria ztrácela proti slabším soupeřům. Velkou ztrátu na nejvyšší příčky nabrala též na začátku sezóny. V plné síle proti těm nejkvalitnějším se jí dařilo.

V aktuální sezóně zatím Koubek příliš nerotuje se sestavou. Zátěž pro reprezentanty Pavla Šulce, Lukáše Červa či Lukáše Kalvacha je opravdu velká. I přesto z pěti utkání získala Viktoria třináct bodů s úchvatným skóre 12:1 po jediné ztrátě v Jablonci.

Plzeň během letního přestupového období výrazně posílila, přivedla hned sedm fotbalistů. Klacky pod nohy jí hází pravidelná zranění jejich klíčových hráčů. Velmi nadějnému Kabongovi minimálně celou podzimní část předčasně ukončilo nešťastné zranění kolene. Nahradit by ho měl Prince Adu, který se Plzni zalíbil ve vzájemných utkáních s Kryvbasem. Po zranění se vrací Matěj Valenta, který může krýt záda reprezentantům Kalvachovi s Červem. Zapomínat by se nemělo na mladičkého Jiřího Panoše, který výrazně přispěl k postupu Viktorie famózní trefou ve třetím předkole. Nutností je posílit na postu stopera, což není daleko.

Pokud se Plzeň trefila do posil a rozehraje si svůj poměrně široký kádr, tak může být úspěšná na všech frontách a bude velmi konkurenceschopná v ligové sezóně, ve které jde o přímý postup do ligové fáze Ligy mistrů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz