Hlavní obsah
Sport

Analýza LM: Devět bodů by mohlo stačit Spartě na postup. Dvě výhry doma jsou však povinnost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager / 90 minut

Nalijme si čistého vína. Počítačový los přiřkl Spartě jedny z nejtěžších možných soupeřů. Pokud zůstaneme nohama na zemi a držet se papírových předpokladů, bude konečné umístění Sparty někde okolo třicátého místa.

Článek

Postup však rozhodně nemusí být utopií, podle matematických odhadů by mohly stačit i tři vítězství.

Jak zní jedno otřepané, avšak pravdivé klišé, v Lize mistrů nenarazíte na slabého soupeře. Pokud se podíváte na rozlosování soupeřů pro Spartu, je tomu opravdu tak. Opět se přitom musíme podívat pravdě do očí. Sparta již nenarazí na podobné týmy, jako v předkolech. Ač Malmö i rumunský FCSB rozhodně ukázali fotbalovou kvalitu, spoléhali především na entusiazmus, který jim ani tak proti Spartě nestačil. Pražané budou v ligové fázi čelit o mnoho těžším výzvám, než s jakými se setkali doposud v předkolech. Pokud si však Sparta schová své nejlepší výkony proti papírově srovnatelným soupeřům, mohla by pomýšlet i na postup z posledních kvalifikačních míst.

V následujících řádkách se pokusím zanalyzovat, jak by mohla dopadnout skupinová cesta pro úřadujícího českého mistra.

Domácí zápasy:

  • Inter Milán: Velmi silný soupeř, který je pravidelným účastníkem pozdních fází Ligy mistrů. Očekává se těžký zápas pro Spartu, a přestože domácí prostředí může hrát roli, získání bodu by bylo považováno za úspěch. Nicméně i Slavia v minulosti ukázala, že obrat o body Inter není nic nemožného. Pokud bude chtít Sparta bodovat, bude muset podat heroický výkon a mít na své straně přikloněné i určité štěstí. Pravděpodobný bodový zisk: 0–1 bod.
  • Atlético Madrid: Defenzivně silný tým s bohatými zkušenostmi v evropských soutěžích. Sparta by musela hrát opět na maximum, aby získala alespoň bod. Pravděpodobný bodový zisk: 0–1 bod.
  • Salcburk: I když Salcburk patří k silnějším týmům, je to pro Spartu soupeř, proti kterému by mohla reálně bodovat, zejména doma. Pravděpodobný bodový zisk: 1–3 body.
  • Brest: Na papíře nejslabší soupeř ze všech jmenovaných. Sparta by měla na domácím hřišti zvítězit. Pravděpodobný bodový zisk: 3 body.

Venkovní zápasy:

  • Manchester City: Jeden z nejsilnějších týmů v Evropě, který je doma velmi těžko porazitelný. Ani jeden z nejlepších výkonů, který je Sparta schopná předvést zřejmě nebude stačit ani na bod. Pravděpodobný bodový zisk: 0 bodů.
  • Bayer Leverkusen: Úřadující mistr Bundesligy, který je tradičně nebezpečný zejména na domácím hřišti. Leverkusen navíc doma neprohrál od května 2023. Pravděpodobný bodový zisk: 0 bodů.
  • Feyenoord: Těžký soupeř, ale Sparta by mohla v případě dobré formy dosáhnout remízy. Do karet by mohla Spartě hrát i zajímavost zápasu v souvislosti s bývalým trenérem Priskem, který momentálně trénuje právě nizozemský celek. Pravděpodobný bodový zisk: 0–1 bod.
  • Stuttgart: Německý tým, který je kvalitní, ale pokud by Sparta měla dobrou formu, mohla by bodovat. Pro Spartu rozhodně největší šance, jak získat alespoň bod z venkovního hřiště. Pravděpodobný bodový zisk: 0–1 bod.

Reálný odhad bodového zisku:

  • Optimistický scénář: Sparta Praha by mohla dosáhnout 6–8 bodů (např. výhry nad Brestem a Salcburkem doma, plus několik remíz).
  • Realistický scénář: Očekávaný zisk by mohl být 4–6 bodů. Tedy výhry nad Brestem a možná Salcburkem doma a případné remízy s Interem, Atleticem Madrid nebo venku s Feyenoordem či Stuttgartem.
  • Pesimistický scénář: V případě neúspěchu by Sparta mohla zůstat na 2–3 bodech, pokud by získala jen několik remíz.

Tento odhad vychází z předpokladu, že Sparta by měla využít domácího prostředí proti slabším týmům a případně překvapit některého z favoritů.

Existuje však ještě jeden scénář, který bychom mohli nazvat snový. Pokud Sparta vyhraje oba domácí zápasy proti papírově nejslabším soupeřům (Salcburk, Brest) a podaří se jim například překvapivě vyhrát v Rotterdamu nebo Stuttgartu, budou letenští rázem na devíti bodech, které by při vyrovnanosti výsledků mohly vést i k postupu do play-off.

Obětovat ligu na úkor Evropy? Nelze

Nesmíme také zapomínat, že mistr letošního ročníku si zajistí automatickou místenku v hlavní části nejprestižnější klubové soutěže. Jen si vzpomeňme na týden staré utkání Sparty se Slováckem. Rotace devíti hráčů ze základní sestavy se Spartě vůbec nevyplatila a stěží uhrála proti outsiderovi remízu. Pokud by se Sparta soustředila v tomto pouze na Ligu mistrů, mohlo by se ji to v konečném důsledku velmi vymstít.

Trenér Friis bude muset nalézt tu správnou cestu, jak hráčům zajistit optimální vyváženost. Navíc zápolení v prestižní LM je pro současnou Spartu věcí neznámou. Už totiž v týdnu nenarazí na soupeře, na kterého by mohli vytasit prostřídanou sestavu. Pokud chtějí uspět, bude muset vždy hrát ta nejlepší jedenáctka.

Ať tak či onak, Spartu tento půl rok nečeká nic lehkého, bude zajímavé sledovat především ligové dění. Evropské poháry totiž hrají čtyři týmy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz