Hlavní obsah
Sport

Hodnocení týmů Chance Ligy 9.–16. místo: Kováčův Liberec za čtyři. Chvalitebná pro Karvinou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Bizoň / 90 minut

Základní část Chance Ligy čítá třetinu odehraných zápasů. Jak si podle redaktorů 90 minut vedly týmy ve druhé polovině tabulky?

Článek

9. místo: FK Mladá Boleslav, 12 bodů, skóre 15:13

Od týmu z města automobilů se před sezónou čekalo rozhodně více. Častokrát byl pasován na černého koně soutěže, ale to je zatím liché. Středočeši se nachází s 12 body až na 9. místě Chance Ligy. Stejný počet bodů má ještě Liberec, Bohemians a Karviná. V posledních čtyřech ligových duelech Boleslavští ani jednou nezvítězili a brali tři remízy. Domácí remíza 2:2 proti Pardubicím hodně bolí.

Je otázkou, zda bylo přínosem měnit trenéra. Nový boleslavský majitel David Trunda byl nespokojený s prací trenéra Davida Holoubka a na jeho pozici dosadil švédského stratéga Andrease Brännströma. Ten sice navázal na Holoubkova úspěšná předkola Konferenční ligy a postoupil s klubem do hlavní fáze, ale v lize je to zatím po třetině soutěže bída. Nebýt formy hrající útočné dvojice Kušej a Ladra, bylo by umístění mnohem horší.

Výborně se jeví host ze Sparty, jednadvacetiletý Patrik Vydra. Ten přišel na post stopera, ale trenéři mu našli novou roli uprostřed zálohy. Bude těžké ho udržet i pro jarní část. Bolka má v kádru hodně mladých hráčů: Maška, Langhamera, Buryána či Stránského.

Predikce po podzimní části:

Současná devátá pozice určitě pro celý klub není uspokojivá. Tým namixovaný z mladých i zkušenějších hráčů se musí odpíchnout jedním, dvěma lepšími duely. Po reprezentační pauze zavítá Boleslav na hřiště Bohemians, kterým se doma vůbec nedaří. Klíčem jsou však domácí zápasy. Svěřenci kouče Brännströma by měli přezimovat v prostřední skupině a umístit se do 8. místa.

Foto: Miloš Moc / 90 minut

Vasil Kušej

Hodnocení 90 minut: 3-

10. místo: Slovan Liberec, 12 bodů, skóre 15:16

Prvních deset zápasů této sezóny bylo pro nového majitele Ondřeje Kaniu i pro celý Liberec velkým vystřízlivěním. Po velkolepých plánech a ambicích se Slovan nachází na chvostu boje o Konferenční ligu s pouhými dvanácti body.

Největší facka pro tým pod Ještědem přišla v posledním zápase s Jabloncem, kde tým Radoslava Kováče odešel z domácího hřiště s rekordním výpraskem. Slovan se prozatím prezentuje výkony jako na houpačce.

Na domácím hřišti velmi potrápili Slavii a obrali o body Plzeň. Tristní jsou však jejich výkony proti papírově slabším soupeřům, kde dokázali porazit pouze Karvinou, Pardubice a Duklu. Severočeši nejvíce spoléhají na výkony Michala Hlavatého, který však práci za celý tým nezvládne.

Liberec byl před sezónou tipován na umístění ve skupině o titul, tudíž je průběžné desáté místo velkým zklamáním.

Pokud se hráči Slovanu v brzké době nesehrají, může být pád ještě strmější. Trenér Kováč má rozhodně co na práci.

Predikce po podzimní části:

Liberečtí se po prohraném derby mohou zklamaným fanouškům odměnit hned v příštím kole, kdy zavítají na hřiště pražské Sparty. Hráči do svých nohou potřebují dostat klid a obrání úřadujícího mistra o body by jim v tom mohlo pomoci. Nejreálnější se však jeví ta varianta, že Liberec bude stále pokračovat ve mdlých výkonech a současné desáté místo bude zřejmě po podzimu jeho maximem.

Hodnocení 90 minut: 4

Foto: Lukáš Bizoň / 90 minut

Aziz Kayondo

11. místo: Bohemians Praha, 12 bodů, skóre 11:14

Od klokanů se čekalo více než průběžné 11. místo. Trenér Bohemians Jaroslav Veselý se může spoléhat na velmi zajímavé hráče v kádru. Hlavně v útoku. Yusuf, Matoušek a Drchal v minulých letech prokázali schopnost střílet branky, na jejich ofenzivních schopnostech by Bohemka měla postavit svoji hru.

Bahrajnský útočník je v současnosti stěžejním hráčem a bez něj by se borci od Botiče krčili u dna tabulky Chance Ligy. Vstup do soutěže vyšel Bohemce dobře. Baník si z Ďolíčku odvezl porážku 1:2. Jenomže Bohemians nezvládají souboje s papírově slabšími celky. Porážka na Dukle 0:1 byla ostudnou, navíc je dosud Bohemka jediný celek, který neporazil slabé Budějovice, a dokonce jim nedal ani gól.

Na domácím hřišti odehráli zelenobílí čtyři zápasy a třikrát odcházeli poraženi. Venku je to o mnoho lepší. V pěti ze šesti duelů bodovali. Výhry v Karviné a Olomouci se počítají. Remízy na Slovácku a Liberci jsou také pozitivem.

Po reprezentační přestávce čeká klokany hratelný los. Nejprve přijede Boleslav, pak je čeká cesta do Teplic a doma poté Pardubice. Právě takové zápasy ukážou mentální nastavení týmu.

Predikce po podzimní části:

Pokud dokáže Bohemka začít bodovat i v Ďolíčku, můžou mít svěřenci trenéra Veselého klidné Vánoce. Doma je totiž ještě čeká do konce roku šest protivníků. Pokud tým do konce podzimu nasbírá minimálně 25 bodů, dostane se do klidného středu Chance Ligy a v klubu zavládne mírná spokojenost.

Hodnocení 90 minut: 3-

Foto: Tadeáš Kubín / 90 minut

Jan Matoušek

12. místo: MFK Karviná, 12 bodů, skóre 8:13

V Karviné se letos chtěli vyhnout bojům o záchranu na poslední chvíli. Kroky k udržení v nejvyšší soutěži začali podnikat hned v létě. Mnozí nesouhlasí s blízkou spoluprací se Slavií, ale pod novým trenérem Martinem Hyským a několika dobře trefenými posilami jde Karviná nahoru.

Filip Vecheta, Giannis-Fivos Botos, Denny Samko jsou posily, o kterých by si Karviná před startem minulé sezóny mohla nechat zdát. Připočtěme ještě Davida Mosese, nestárnoucího Jiřího Fleišmana, mladíky Ebrimu Singhateha a Lukáše Endla. Ve spojení s atraktivním stylem hry, který hráčům sedí, vědí, co mají hrát a zlepšují se, by Karviná rozhodně neměla být kandidátem na sestup, ba naopak.

Vzhledem k množství nových hráčů a přepracované herní a klubové ideologii může nějakou dobu trvat, než v Karviné začnou pomýšlet na vyšší příčky. Rozhodně by se ale neměli držet při zemi. V lize nasbírali stejně bodů jako Bohemians, Liberec a Mladá Boleslav. Na šestou Olomouc ztrácejí pouhých pět bodů. Hyský a spol ale musejí zůstat nohama na zemi. Karvinou ještě čeká množství těžkých zápasů. Duely na Spartě a na Slavii a také utkání v Ostravě proti Baníku. Utkají se ale i s Českými Budějovicemi, Mladou Boleslaví nebo Pardubicemi, šancí na zisk bodů tedy nebude málo a Karviná bude v průběhu sezóny lepší a lepší.

Predikce po podzimní části:

Karviná uhraje cenné body proti papírově podobně silným soupeřům. Zimu přečká mimo skupinu o udržení.

Hodnocení 90 minut: 2

Foto: Petr Ovsík / 90 minut

Jiří Fleišman

13. místo: Dukla Praha, 8 bodů, skóre 8:15

Nováček ligy Dukla si zatím dokázala poradit s Bohemians a Budějovicemi, zatímco s Karvinou a Teplicemi se rozešla smírně.

Pražský klub sází především na souhru zkušenějších hráčů v čele s Murisem Mešanovičem a Jakubem Řezníčkem s mladšími hráči, jakými jsou například nadějný Štěpán Šebrle, Filip Lichý a Martin Ambler. To se samozřejmě vůbec nejeví jako špatná koncepce a nutno říct, že ve středu pole a v obraně Dukla působí lépe, než se před sezónou očekávalo (od klubů jako Sparta či Plzeň koneckonců žádný ostudný debakl nepřišel), avšak předvést ve finální fázi něco kloudného, to je pro tým Petra Rady v každém zápase tvrdý oříšek.

Střel na bránu vysílá tým opravdu poskrovnu, a bude-li chtít občas uzmout body i celkům z vyšších pater tabulky, tak bude nutné na tomto aspektu zapracovat. I přes tristní finální fázi lze však Duklu vnímat jako jedno z těch příjemnějších překvapení úvodní části ligy. Poslední není a se slabšími soupeři je schopna nějaké ty body uhrát.

Dukla se nyní nesměle pohupuje ve skupině o udržení, v níž však patří k těm lepším celkům, a průběžné třinácté místo ji chrání před možnou baráží s některým z týmů ze druhé ligy, což pro nováčka soutěže není vůbec špatná vizitka.

Predikce po podzimní části:

Pozice Dukly pravděpodobně nedozná do konce podzimní části žádných výraznějších změn. Dá se předpokládat, že by mohla zdolat Pardubice a Bohemians, popřípadě uhrát body s Hradcem Králové, Jabloncem či Slováckem. Lze tedy očekávat, že se tým z Julisky do skupiny o Evropu sice neposune, avšak slušnou pozici v poslední třetině tabulky si pohlídá.

Hodnocení 90 minut: 2-

Foto: Lukáš Bizoň / 90 minut

Jakub Řezníček

14. místo: FK Teplice, 7 bodů, skóre 11:19

Teplice sice vstoupily do začátku Chance Ligy velmi sympaticky, ale hned v úvodním kole prohrály bizarním způsobem v nastavení na hřišti Hradce Králové 0:1. Smůla jako by se jim lepila na paty. Samotná smůla ale není hlavním důvodem, proč mají skláři na svém kontě po deseti odehraných zápasech pouhých sedm bodů. Neúspěšný vstup Teplic je zapříčiněný velkým množstvím zraněných hráčů, úzkým kádrem, a navíc neuvěřitelnými chybami obrany či střídajících se brankářů.

Jediné čisté konto v lize dokázaly Teplice udržet na hřišti Pardubic, které hrály po většinu zápasu bez dvou vyloučených hráčů, a tento souboj rozsekl až pět minut před koncem z penalty Čerepkai. Z venkovních hřišť to byl jediný bodový zisk, jinak samé porážky. Na Stínadlech získali tepličtí fotbalisté pouhé čtyři body, a to za výhru nad Libercem 2:1 a v posledním kole za remízu s Duklou 1:1.

Tepličtí rozhodně svou výkonností nepatří k nejhorším celkům, i když průběžné 14. místo může svědčit o opaku, ale máme tu samozřejmě nebohé České Budějovice. Zkušený trenér Zdeňko Frťala má i po špatných výsledcích stále důvěru představenstva klubu.

Predikce Teplic po podzimní části:

Sympatická hra Severočechů se musí změnit ve větší pragmatičnost a tým musí začít získávat i nějaké body, a to hlavně na domácím hřišti. Skláři se hlavně musí vyvarovat hrubých chyb v defenzivě, vyléčit zranění a šrámy hráčů. Teplice se musí spoléhat zejména na formu zahraničních útočníků Gninga a Jásira. Zbytek podzimní části bude perný, ale Teplice se odrazí k lepším zítřkům.

Hodnocení 90 minut: 4

Foto: Matěj Krejza / 90 minut

FK Teplice

15. místo: FK Pardubice 7 bodů, skóre 8:16

Pardubice se jako každý rok ocitly na začátku sezóny ve stavu přestavby. Pokud lze tedy příchody hráčů na hostování a jejich následné odchody do mateřských klubů po konci sezóny vnímat jako přestavbu.

Odchody Michala Hlavatého, Martina Ichy, Antonína Kinského, Kryštofa Daňka nebo Pabla Ortize se v kombinaci s přesunem Radoslava Kováče do Liberce jeví jako hotová apokalypsa.

Zapracovat nové hráče do týmu a stabilizovat současný chaos se pokouší Jiří Saňák, který po příchodu z Olomouce čelí nelehké úloze.

Překvapivý příchod Jana Kalabišky se jevil jako povedený, jenže zkušený univerzál si v utkání s Libercem zlomil nohu a jeho návrat na trávníky je v nedohlednu. I přes dlouhou absenci je bývalý hráč Slovácka se dvěma góly nejlepším střelcem týmu. Pardubičtí, stejně jako velké množství jiných ligových týmů, musí najít kanonýra, který dokáže převrátit zápas na jejich stranu.

Klub z města perníku se snaží pracovat s tím, co má. Nelze si nevšimnou zajímavě cíleného skautingu, který mnohdy do Pardubic přivane hráče, jenž na první pohled zaujme fanoušky i širokou veřejnost. Jednou z takových posil je i Dominique Simon, francouzský středopolař, který nedává zapomenout na Michala Hlavatého, ale je přinejmenším zajímavé ho vnímat a sledovat jeho vývoj.

Svěřenci Jiřího Saňáka mají v ligové sezóně na kontě dvě výhry a jednu remízu. Dokázali porazit České Budějovice. Nadevše však ční vítězství v derby proti Hradci Králové. V příštím kole jedou Pardubice do Prahy, utkají se s Duklou. Zápas hodně napoví o tom, kam bude sezóna směřovat dál.

Predikce po podzimní části:

Pardubice si již odškrtly zápasy proti Spartě, Slavii i Plzni, do konce roku je tedy čeká i hrstka soupeřů, proti kterým je reálná šance na zisk bodů. Je otázka, zda neuspokojivé výsledky ustojí trenér Saňák. Úspěchem by bylo přiblížení se 11. místu, předskočení Dukly a vyvíjení tlaku na Karvinou.

Hodnocení 90 minut: 4

Foto: Miloč Moc / 90 minut

FK Pardubice

16. místo: SK Dynamo České Budějovice 1 bod, skóre 2:25

Před sezónou se dalo očekávat, že bude Dynamo bojovat na spodních příčkách, málokdo však očekával krutou realitu, která přišla. Kdo by býval čekal, že po změně majitele i trenérského štábu bude tým v ještě horší kondici než v loňské sezóně. Neočekávalo se, že by Dynamo obíralo o body aspiranty na titul. Největší optimisté z řad fanoušků černobílých možná pomýšleli na nějaké potenciální body z duelů s týmy, které laškují s příčkami zaručujícími evropská předkola. Nicméně Dynamo nejspíš zklamalo i své pesimistické fanoušky, protože nedokázalo obrat o body ani konkurenty o sestup. Jedinou výjimkou byla bezbranková remíza s Bohemians.

Přesně to je ukazatelem snad největšího z mnoha problémů Jihočechů v aktuální sezóně – málo gólů. Pouhé dva vstřelené góly z deseti zápasů jsou přinejlepším skandální. Ano dalo by se říci, že v mnoha chvílích scházelo Dynamu štěstí, ale ne nadarmo se říká „štěstí přeje připraveným“. Dynamo již tradičně letos není silné ani v obranné činnosti, ale i kdyby obránci dělali sebelepší práci, bez vstřeleného gólu se vyhrát nedá. Snad jedinou světlou stránkou na momentální situaci Dynama je větší využívání talentu z vlastní akademie, tam se ale klub dostal spíše špatným obchodováním na trhu hráčů než z vlastní iniciativy.

Predikce po podzimní části:

Pokud se Dynamo jakýmkoliv způsobem odlepí ode dna tabulky a znovu se zapojí do boje o záchranu, bude to přinejmenším zázrak. Naděje na udržení je už nyní mizivá.

Hodnocení 90 minut: 5

Foto: Jindřich Jager / 90 minut

SK Dynamo České Budějovice

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz