Hlavní obsah
Sport

Komentář Matěje Bukáčka: Plzeň se vydala správným směrem. Hranáč je pouze začátek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager / 90 minut

V létě 2023 se oznámilo převzetí Viktorie Plzeň do rukou nových majitelů. Ti představili svoji vizi pro fungování klubu a směr, kterým se bude Viktoria ubírat. Nastavená klubová filozofie se ukazuje jako ta správná a přináší první viditelné úspěchy.

Článek

Změna přestupové politiky

Velmi výraznou změnou, které si musel všimnout každý fanoušek, je ta, že Viktoria se na přestupovém trhu kouká spíše po mladších hráčích. Důkazem může být fakt, že nejstarší posilou nové éry Viktorie je 26letý Daniel Vašulín.

V minulosti Viktoria spoléhala spíše na zkušený kádr složený z hráčů, kteří přišli po vypršení kontraktu. I ti samozřejmě byli ve Viktorii velice úspěšní, ale když přišla dlouhá série bez účasti ve skupinové fázi evropských pohárů, tak musela logicky přijít finanční krize. Kvůli vyššímu věku se v týmu objevovalo méně hráčů s potenciálem prodeje do zahraničí, prodej hráčů je výrazná finanční injekce, kterou klub jako Viktoria Plzeň jednoduše potřebuje. Adolfa Šádka tehdy zachránil senzační postup do skupinové fáze Ligy mistrů.

Od příchodu mladých hráčů si Viktoria slibuje, že v Plzni najdou ideální prostředí pro jejich rozvoj. Hráči by se měli postupně posouvat a stát se oporami týmu, poté se při uspokojivé nabídce mohou posunout do kvalitnější soutěže. Tento přístup je zcela logický – Plzeň si uvědomuje, že v české lize nebudeme svědky příchodu světových hvězd, ale můžeme nabídnout mladým hráčům platformu pro jejich rozvoj. V kombinaci s možností hrát evropské poháry se z Plzně může stát skvělý odrazový můstek do lepších soutěží.

Viktoria se nebojí jít na trhu i do zahraničních hráčů, kteří často nabízejí zajímavější profil než ti čeští, navíc nemusí být tak drazí.

Taková přestavba kádru by samozřejmě nebyla možná bez zkušeného mága Miroslava Koubka, který těžkou úlohu ukočírovat přestavěný tým zvládl parádně.

Přehled posil Viktorie od vstupu rakousko-švýcarských majitelů

S příchodem rakousko-švýcarských majitelů se Viktoria Plzeň zaměřila na mladé talenty. Seznam nových posil je opravdu pestrý a zahrnuje hráče z různých koutů světa:

  • Sampson Dweh (21 let, Libérie)
  • Cheick Souaré (21 let, Francie)
  • Matěj Valenta (23 let, Česká republika)
  • Lukáš Červ (22 let, Česká republika)
  • Idjessi Metsoko (21 let, Togo)
  • Tom Slončík (19 let, Česká republika)
  • Daniel Vašulín (26 let, Česká republika)
  • Cory Sène (23 let, Senegal)
  • Florian Wiegele (23 let, Rakousko)
  • Christophe Kabongo (20 let, Česká republika)
  • James Bello (19 let, Nigérie)
  • Ricardinho (23 let, Brazílie)
  • Prince Kwabena Adu (20 let, Ghana)
  • Svetozar Markovič (24 let, Srbsko)
Foto: Jindřich Jager / 90 minut

FC Viktoria Plzeň

Prodeje do nejkvalitnějších soutěží

Cíl vychovávat hráče pro nejlepší evropské soutěže se na začátku mohl zdát jako velmi ambiciózní, přičemž se předpokládalo, že tohoto cíle dosáhne Viktoria až v budoucnu. Zájem o hráče Plzně však přišel překvapivě brzy.

Tradičně nebyla Viktoria klubem, který by prodával hráče za obrovské částky. Za posledních deset let se takto prodali pouze Vladimír Darida (€4 mil.), Patrik Hrošovský (€5,2 mil.) nebo Michael Krmenčík (€6 mil.).

Jenže do sezóny 23/24 vstoupil neskutečným způsobem Nigerijec Rafiu Durosinmi, v 11 úvodních utkáních ligy nasbíral šest branek a šest asistencí. Tahle bilance vzbudila zájem několika klubů z TOP pěti evropských soutěží. Do Štruncových sadů přilétla na tehdy 20letého Durosinmiho nabídka v hodnotě 9 000 000 €. Rafiu měl namířeno do Frankfurtu, avšak přestup nakonec překazil problém s kolenem na zdravotní prohlídce. Z přestupu tedy sešlo a Durosinmi se už skoro rok nepodíval do ostrého zápasu.

To ukázalo plzeňskému vedení, že prodeje ve vysokých cifrách nemusí být vůbec daleko. A když v srpnu přilétla nabídka z bundesligového Hoffenheimu na reprezentanta Robina Hranáče, tak vedení Viktorie neváhalo a umožnilo hráči se posunout v kariéře i přestože se jednalo o velké oslabení týmu v souboji o postup do ligové fáze Evropské ligy. Hranáč odešel za pro Viktorii rekordních 8 000 000 €, které se sportovní úsek nebál investovat do posil. Nahradit Hranáče má nejdražší posila Viktorie v klubové historii Svetozar Markovič. Ten ve své ostré premiéře v Liberci vypadal velmi dobře, skauting Viktorie opět zafungoval.

Viktoria má kádr plný dalších zajímavých mladých hráčů, kteří mohou Hranáče následovat. Nejvíce se nabízí ofenzivní dříč Pavel Šulc, bojovník Lukáš Červ nebo jarní kometa Cheick Souaré. Další prodeje budou znamenat více financí, díky nim bude Viktoria schopna kádr kvalitně posílit.

Největší posilou je skaut Říčka

Můžete investovat, jak chcete, ale pokud se nebudete trefovat do posil, tak vám to bude k ničemu. Kdo jiný měl s výběrem hráčů pomoci než Jan Říčka, velezkušený skaut, který prošel Chelsea či Manchesterem City. Říčka má neskutečný přehled a od jeho příchodu se opravdu daří Viktorii nakupovat hráče, kteří jsou přínosem.

S kvalitním skautingem dokážete přivézt kvalitní hráče za menší finanční částky a to je v konkurenci pražských S, která pracují s mnohem větším rozpočtem pro Viktorii klíčové.

Menší záhadou je Brazilec Ricardinho, který zatím nastupuje spíše za B-tým. Musím říct, že mu věřím, a pokud dostane důvěru a hrací čas, tak bude kvalitní.

Kdo vyhrál výměnu Staněk – Červ, Valenta?

Na začátku roku došlo pro českého fanouška na opravdu překvapivý a pikantní přestup. Reprezentační brankář a plzeňská jistota Jindřich Staněk zamířil do Edenu. Viktoria na oplátku získala Lukáše Červa a Matěje Valentu.

Ještě je brzy na to hodnotit vítěze této výměny, ale i přesto se pokusím tento přestup zhodnotit vzhledem k aktuální situaci.

Staněk velmi rychle zapadl do základní sestavy Slavie a předváděl stabilní výkony. Dokonce se stal jedničkou českého národního týmu na EURO v Německu. V posledním zápase proti Turecku se ale zranil a vyřadil se na minimálně půl roku.

Podobný osud potkal Matěje Valentu, který jarní část sezóny 23/24 začal své angažmá v základní sestavě Viktorie, ale poté se zranil. Už půl roku Viktorii chybí, avšak již měl by být součástí tréninkového procesu.

Lukáš Červ se stal oporou Viktorie, obstál i evropských pohárech a dostal se i do výběru reprezentace. V aktuální sezóně pokračuje v klíčové roli a svým gólem proti Hearts přispěl k postupu Viktorie do ligové fáze Evropské ligy.

Dosavadním výhercem tohoto trejdu bych vyhlásil Viktorii Plzeň. Lukáš Červ má velký prodejní potenciál a skvěle nahradil Pavla Buchu, který od zimy válí v MLS. Uvidíme, co po dlouhé pauze předvede Matěj Valenta. Stojím si za tím, že Slavia Jindřicha Staňka nepotřebovala. Aktuální výkony Antonína Kinského jsou toho důkazem. Kinský je velmi mladý a Slavia ho jednou může prodat za opravdu velké peníze.

Evropské poháry jsou klíčem

Viktorii navíc vychází i pravidelná účast v evropských pohárech, což přispívá k podstatné části klubového rozpočtu. V minulé sezóně si díky fantastické jízdě Konferenční ligou vydělala bezmála 10 000 000 €, odměna za letošní postup do Evropské ligy se pohybuje okolo 4 000 000 €. To klubu umožňuje investovat větší částky do dalších talentovaných mladíků.

Foto: Jindřich Jager / 90 minut

FC Viktoria Plzeň

Vazba na rakouské kluby

Velmi zvědavý jsem na představenou kooperaci s dalšími kluby, které švýcarsko-rakouská skupina vlastní. Rakouský prvoligový TSV Hartberg a druholigový SV Lafnitz.

Do Viktorie se z Lafnitzu posunul Cory Sène, který zatím stihl předvést pouze červený faul po dvou minutách strávených na hřišti při svém debutu ve viktoriánském dresu proti Karviné. Naopak do Lafnitzu zamířil švýcarský záložník Burak Alili, který na jaře působil v plzeňském B-týmu. V klubu taktéž působí 17letý Florián Višňa, ten na svůj první start stále čeká. Lafnitz v létě posílil o několik zajímavých talentovaných hráčů. Myslím si, že se všichni můžeme do budoucna těšit na to, co tahle spolupráce přinese.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz