Hlavní obsah
Sport

Preview 12. kola Chance Ligy: Sparta po dvou porážkách přivítá Liberec, uspěje?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Štěpina / 90 minut

Obránce Sparty Martin Vitík proti Olomouci

Náš web 90 minut přináší predikci kompletního 12. kola Chance Ligy. Po reprezentační pauze je tu konečně liga, a s ní i tradiční preview. Jak zareaguje Liberec na ostudnou prohru v derby a jak dopadne duel mezi Baníkem a Plzní?

Článek

Tipy a odhady na jednotlivé zápasy naleznete v tomto článku.

FC Hradec Králové vs. SK Sigma Olomouc – sobota 13:30

Votroci v úvodním zápase tohoto kola přivítají na svém hřišti Olomouc, která se bude muset obejít bez vykartovaného nejlepšího střelce ligy Jana Klimenta. Sigma nepotvrdila překvapivou výhru na Letné a doma prohrála s Bohemians. Tentokrát je čeká Hradec, který v minulé sezoně ani jednou Sigma ze tří zápasů nedokázala porazit.

Votroci na domácím hřišti patří mezi nejlepší týmy v lize a z pěti zápasů tu ztratili body pouze se Spartou. V kádru Východočechů si naopak ještě odpykává svůj trest za červenou kartu Václav Pilař. Oba týmy se pohybují v horních patrech tabulky. Nová Malšovická aréna funguje jako pevnost, odkud se těžko vozí body. Hradečtí fotbalisté dle naší redakce zvítězí.

Koho sledovat: Adam Vlkanova – Yunusa Muritala Tip redakce 90 minut: 1:0

FC Baník Ostrava vs. FC Viktoria Plzeň – sobota 16:00

Utkání, které svou atraktivitou velmi láká fanoušky. Souboj o 3. místo v tabulce. Baník se nachází v tomto ročníku v nejlepší formě za poslední sezony. Navíc se představí před domácím publikem, což jim výrazně zvyšuje šanci uspět. Bohužel pro baníkovce, vzájemná bilance s Plzní mluví za vše. Z dvaceti zápasů pouze jedna výhra Baníku. Plzeňští na Slezany dlouhodobě umí. Baník je ale dosud jediným týmem společně se Slavií, který je doma stoprocentní a hráči zde neztratili jediný bod.

Viktoriáni se budou muset obejít bez své opory Červa, ovšem kádr Plzně disponuje dalšími kvalitními hráči a reprezentanty. Ofenziva Plzně bude muset vyzrát na velmi neprostupnou obranu Baníku, který ze čtyř domácích zápasů obdržel jediný gól.

Koho sledovat: Ewerton – Pavel Šulc Tip redakce 90 minut: 1:2

FK Dukla Praha vs. FK Pardubice – sobota 16:00

Oba týmy se ve vzájemném souboji v nejvyšší lize ještě nesetkaly. Poslední duel mezi nimi proběhl ve druhé nejvyšší lize ve prospěch Pardubic. Půjde o záchranářský souboj, a proto uvidíme velmi taktickou bitvu z obou stran. Soubor Petra Rady se nachází o dvě příčky před Východočechy s rozdílem jednoho bodu.

Je to souboj o záchranu a zápas o takzvaných „šest bodů“. Pro zajímavost, Dukla je nejvíce faulovaným týmem ligy, kdežto perníkáři patří mezi ty vůbec nejvíce faulující. V tomto zápase neočekáváme mnoho gólů.

Koho sledovat: Muris Mešanovič – Vojtěch Patrák Tip redakce 90 minut: 1:1

AC Sparta Praha vs. FC Slovan Liberec – sobota 19:00

Pražané prohráli poslední dva ligové zápasy. Nevyšlo jim derby v Edenu, a hlavně trestuhodně ztratili body na domácí půdě s Olomoucí. Tentokrát uvidíme diametrálně odlišný výkon proti Liberci. Nasazení, útočné akce i defenzivní činnost – to vše musí Sparta zlepšit.

Naopak Severočeši zažili ještě horší poslední víkendové kolo. Prohráli také derby, ale sami nevstřelili gól a hned pět jich obdrželi. I zde uvidíme výraznou změnu v přístupu hráčů. Liberec na Letné dokázal vyhrát v roce 2022. Povede se jim i tuto sobotu obrat Letenské o body, nebo si Severočeši přijedou pro další gólovou nadílku?

Koho sledovat: Lukáš Haraslín – Michal Hlavatý Tip redakce 90 minut: 2:0

Bohemians Praha 1905 vs. FK Mladá Boleslav – neděle 13:00

V neděli odpoledne klokani hostí Mladou Boleslav, která nevyhrála na tomto stadionu od jara 2018. Ďolíček Středočechům nevoní, avšak v letošním ročníku jsou hráči Bohemians na své půdě velmi slabí a ze čtyř zápasů zde třikrát prohráli. Bohemáci v posledním kole překvapivě vyhráli v Olomouci a budou chtít potvrdit tři body i doma, ale nečeká je nic jednoduchého, neboť hráči Boleslavi mají sebevědomí i z evropských zápasů, a to budou chtít zužitkovat. Zde očekáváme remízový zápas a maximálně dva góly.

Koho sledovat: Yusuf – Tomáš Ladra Tip redakce 90 minut: 1:1

1. FC Slovácko vs. FK Teplice – neděle 15:30

Klub z Moravy je nejlepší domácí tým, alespoň co se defenzivy týče. Z pěti zápasů obdržel pouze jeden gól. Na Slovácku jednoduše nepadají góly a totéž lze říci i o jejich ofenzivě. Třikrát v Uherském Hradišti skončil zápas 0:0. O opak budou chtít přesvědčit Teplice, které nemají v tomto zápase co ztratit. Skláři si v posledních deseti letech připsali pouze jednu výhru na hřišti Slovácka. I když Tepličtí disponují mnohem mladším kádrem, právě zkušenost a dominance na domácím hřišti zvítězí a Slovácko si připíše tři body.

Koho sledovat: Michael Krmenčík – Mohamed Yasser Tip redakce 90 minut: 1:0

MFK Karviná vs. SK Dynamo České Budějovice – neděle 15:30

Boj ve skupině o udržení, avšak podle nás jednoznačná záležitost. Karviná je překvapivě druhá nejlepší v lize v držení míče a třetí co do počtu celkových střel. Jejich ofenzivní statistiky jsou pozoruhodné, a to i přesto, že jsou až 12. v tabulce. Kdežto Budějovice řeší, jak se udržet v nejvyšší české lize. Jihočeši hrají již o přežití a jakákoliv další ztráta bodů by pro ně mohla být fatální. Karvinští na svém hřišti v letošní sezoně prohráli jen jednou a dle našeho názoru se již zmíněné ofenzivní statistiky promítnou a zápas může skončit i větším rozdílem ve skóre.

Koho sledovat: David Moses – Marcel Čermák Tip redakce 90 minut: 3:1

FK Jablonec – SK Slavia Praha – neděle 18:30

Víkendové kolo uzavře pokus Pražanů o vyloupení Jablonce. Severočeši jsou ve formě po skalpu Liberce a tuto formu si budou chtít přenést i do souboje se Slavií. Stejně jako Jablonec, své derby vyhrála i Slavia. Oba týmy jsou nyní na vlně a sešívané nečeká nic jednoduchého. Recept na Severočechy by měli hledat u týmu z Letné, který jako jediný letos dokázal s Jabloncem venku uspět.

Slavia má v kádru několik reprezentantů, kteří odehráli velkou porci minut, což by mohlo ovlivnit jejich regeneraci či výkonnost v následujícím zápase. Realizační tým Slavie má s tímto problémem ale již zkušenosti, a proto by to nemělo mít velký vliv na hru červenobílých. Podle nás zvítězí Slavia, ale pro výhru se bude muset pořádně nadřít.

Koho sledovat: Michal Beran – Christos Zafeiris Tip redakce 90 minut: 0:1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz