Hlavní obsah
Sport

Preview: Co je s Panákem? Sparta jde do odvety bez kapitána

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 90 minut / Štěpina

Do zápasů by měl spoluhráče přivádět jako kapitán. S páskou na ruce jsme ho ale v nové sezóně viděli jen jednou. Filip Panák bude obraně Sparty chybět i v odvetě předkola o Ligu mistrů. Ozvalo se opět koleno? Jak dlouho bude Panák mimo sestavu?

Článek

Jakmile Filip Panák projeví sebemenší diskomfort během zápasu, fanoušci Sparty trnou a s nimi i realizační tým.

Tvořivý stoper, který se hlavně po změně formace a přechodu na hru se třemi obránci, vyprofiloval v klíčového muže letenských, si v minulosti prošel peklem. Po přestupu z Karviné na něj sparťanská obec téměř zapomněla, vždyť kvůli zranění a následným komplikacím nehrál téměř 1000 dnů.

O to nepříjemnější jsou slova trenéra Friise z tiskové konference Sparty, před odvetou se Shamrock Rovers: „Filip Panák nebude součástí naší zítřejší sestavy,“ vystrašil nový kouč úřadujícího mistra příznivce Sparty. Jedná se již o třetí zápas v řadě, ve kterém bude Panák chybět.

Chybět by snad neměl dlouho

Po úvodním utkání proti Pardubicím opouštěl po závěrečném hvizdu hřiště a mírně kulhal, Sparta podrobnější informace k jeho zranění zatím nezveřejnila. „Cílíme na to, aby se objevil na soupisce pro páteční zápas proti Dukle“, rozvinul nakonec Friis svoji odpověď a uklidnil tak ty, kteří se obávali Panákovy delší absence.

Jeho brilantní rozehrávka a klid na míči by se ale Spartě v příštím zápase náramně hodil: „Očekávám podobný průběh zápasu jako v Irsku. Shamrock potřebuje skórovat, ale přesto si myslím, že budou hrát velmi kompaktně,“ vyjádřil se Friis směrem k zítřejšímu utkání.

Panák je známý svým přehledem, skvělým výskokem, schopností ovládnout střed obrany a zároveň dirigovat spoluhráče, kteří si ale v úterním zápase budou muset poradit bez něj. „Své útočníky budou využívat při brejcích, na které budou čekat,“ odhadoval Friis jeden z dalších aspektů, na které se budou muset na Spartě před zápasem připravit.

Sparta je hladová, zvítězí i bez kapitána

Sparta se stále ještě sehrává, ale je jasné, že hladový přístup z týmu nevymizel. Je těžké najít balanc mezi rotací a zároveň zdravou motivovaností a hladovostí. Trenérský štáb si je ale vědom toho, jak hráče neustále udržovat v nejlepší fyzické i mentální kondici: „Čeká nás náročný program a není proto možné, aby někdo odehrál vše. Snažíme se každého udržovat v takovém stavu, aby zůstal čerstvý a zároveň motivovaný,“ vysvětlil trenér Friis velkou rotaci v úvodních zápasech sezóny.

Sparta jde do zítřejšího zápasu s dvoubrankovým náskokem a dobrou formou, které si je vědom i kouč Friis: „Jsme připraveni. Důležité je, že s hráči stále pracujeme. I od hráčů na střídačce potřebujeme vidět, jak jsou hladoví. Není pro ně lehké sedět na lavičce, ale když dáme gól, vidíte je slavit stejně jako ty na hřišti. To odráží náš týmový duch, náš hlad po vítězství,“ ocenil dánský kouč svěřence, kteří se zatím nedostali na hřiště podle svých představ.

Úřadující mistr ligy zítra postoupí do třetího předkola Ligy mistrů i bez Filipa Panáka, fanoušci se naopak mohou těšit na Marcuse Solbakkena, který po rozpačitém, úvodním půl roce chytil dobrou formu a bude zajímavou alternativou do středu hřiště.

Na koho se těšit?

Po vzoru prvního zápasu, hraného v Irsku, bychom mohli znovu vidět nové posily Mathiase Rosse a Imanola Garcíu, v záloze by pak mohl naskočit Laci a Solbakken. Na hrotu dostane prostor velmi dobře hrající Victor Olatunji. Bavit na křídle by poprvé v základní sestavě mohl Ermal Krasniqi, a pokud to zdraví umožní, na druhé straně by bylo zajímavé sledovat Kryštofa Daňka.

Sparta pod novým realizačním týmem baví a její příznivci jistě ocení přesvědčivý výkon a dominantní zápas, který jim nebude nahánět hrůzu ještě roky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz