Hlavní obsah
Sport

TOP XI 5. kola Chance Ligy: Dvojí zastoupení v sestavě má Liberec a Bohemka. Řádil Hlavatý a Kliment

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 90 minut koláž/ foto David Štepina

Kdo se tentokrát dostal do naší nejlepší redaktorské jedenáctky po uplynulém 5. kole Chance Ligy?

Článek

Například záložník Michal Hlavatý řádil proti svému bývalému klubu v dresu Liberce. Olomoucký útočník Jan Kliment zase skalpoval v obou poločasových nastaveních Mladou Boleslav. Dvojčlenné zastoupení hráčů v sestavě má Liberec a Bohemka.

Nejlepší brankář kola? Hruška drží Duklu i přes prohru nad vodou

Mezi tyče se do naší jedenáctky 90 minut dostal brankář nováčka z Dukly Praha Matúš Hruška. Pražené sice prohráli na hřišti Hradce Králové 0:1, ale právě Hruška držel Duklu nad vodou. Po dvaceti minutách si na něm při penaltě vylámal zuby Adam Vlkanova. Za svá záda pustil jen jeden míč z kopačky Ondřeje Mihálika. Nováček předvádí bídné výkony, zejména do útoku. Gólman Hruška je jediným mužem ze sestavy, který snese vyšší měřítko.

Čtyřčlenná obrana se dvěma stopery a halvbeky

Do jedenáctky se prokousal i hráč, který svým výkonem přiváděl k zoufalství celý vršovický Eden. Je to pravý halvbek Michal Bílek hájící barvy Teplic. Ještě deset minut před koncem vedly Teplice v Edenu senzačně 1:0, Slavia dvěma šťastnými tečemi v závěru utkání překlopila na svou stranu a vyhrála 2:1. I přes nešťastnou porážku si teplický Bílek zaslouží místo pravého obránce.

Stoperská dvojice je zastoupena hráči z Liberce a Hradce. Liberecký Denis Halinský přispěl k jasné domácí výhře nad svými bývalými spoluhráči z Pardubic 3:0. Navíc asistoval při druhém gólu domácích a předvedl bezchybný výkon. Druhým stoperem je hradecký Filip Čihák, který od začátku nové sezony Chance Ligy splňuje přesně to, co od něj kouč David Horejš chce. Poctivá defenzivní hra, obětavost a vůdčí schopnosti. Proti Dukle předvedl neuvěřitelné množství zablokovaných střel soupeře a právem je v naší sestavě kola.

Levou stranu obrany trochu překvapivě okupuje klokan Jan Matoušek. Není to jeho post, ale kouč Bohemians Jaroslav Veselý ho na této pozici zkouší. Zvláště, když mu zřejmě na nějaký ten týden vypadl levonohý Jan Kovařík. V Karviné mohl útočný Matoušek dát klidně pět gólů. Vstřelil ale pouze jeden, a to hned po patnácti sekundách zápasu. Stal se pátým nejrychlejším střelcem v samostatné české lize. Neúnavně pumpoval karvinskou obranou po celých 81. minut, než ho vystřídal Dominik Pleštil.

Záloze kraloval Hlavatý a rychlá křídla

Ve středu zálohy figuruje největší posila Slovan Liberec Michal Hlavatý. Jak už to bývá zvykem, proti bývalému klubu to jde nejlépe. Hlavatý vstřelil „svým“ Pardubicím dva góly a ještě spousty dalších akcí připravil pro své spoluhráče. Byl hlavním režisérem jasné výhry 3:0. Světlým bodem v Edenu byl Oscar. Ten patří dlouhodobě k základnímu pilíři středu pole Slavie. Na půl plynu hrající Pražané doklopýtali k výhře 2:1 nad Teplicemi. Kdyby v sestavě nebyl právě Oscar, zápas by domácí možná neotočili.

Levé ofenzivní křídlo je tentokrát obsazeno Lukášem Haraslínem ze Sparty. Vstřelil úvodní gól na půdě velmi nepříjemného Jablonce a pomohl ke šťastné výhře 2:1. Odehrál si svůj standard a byl vidět. Právem patří do nejlepší jedenáctky. Zastoupení má i Viktoria Plzeň, která vyhrála v Českých Budějovicích jasně 3:0. Utkání to ale vůbec jasné nebylo. Západočeši přežili úvodní neuznaný gól Jihočechů. Zlomový byl první gól Plzně z penalty. Do sestavy se na pravou stranu dostal Brazilec Cadu, který zaznamenal v Budějovicích jeden gól a jednu asistenci a po celou dobu byl aktivní.

Útok patří Klimentovi s Yusufem

V Sigmě Olomouc si mnou ruce, protože útočník Jan Kliment se jim od začátku Chance Ligy opravdu vyplácí. Kouč Tomáš Janotka na něj sází, věří mu a Kliment to splácí důležitými góly. Je nejlepším střelcem ligy s pěti zásahy. Další dvě branky přidal ve víkendové přestřelce 3:2 proti Mladé Boleslavi. Patřil mu nastavený čas a oblíbil si čtvrtou minutu po základní hrací době. Trefy v minutách 45+4. a 90+4. hovoří za vše. Zejména vítězný gól hlavou po rohovém kopu patřil do kategorie last-minute.

Bahrajnský útočník Yusuf Hilál předvedl vynikající výkon v Karviné v dresu Bohemky. Jeho ladný a rychlý běh od půlky hřiště vedl k vítězné trefě na 2:1. Pro Klokany to je velmi důležitá výhra, která je dostala do klidného středu tabulky Chance Ligy. Pokud by se dostal do šancí místo Matouška, Bohemka mohla nadělit domácím Slezanům pověstného bůra.

Hráč, trenér a žolík kola?

Hráčem kola volíme libereckého záložníka Michala Hlavatého, který skalpoval nebohé Pardubice dvěma góly. Trenér kola vede 1. FC Slovácko a je jím Roman West. Dokázal dát týmu defenzivní řád a ve čtyřech z 5 duelů dokázalo Slovácko udržet čisté konto. Ve vyhroceném zápase proti Baníku dovedl své svěřence k důležitému vítězství 1:0. Žolíkem 5. kola Chance Ligy je slávista Christos Zafeiris, který nastoupil na závěrečnou půlhodinu a v 86. minutě rozhodl střelou za vápnem o vítězství Slavie 2:1.

Foto: Grafika 90 minut

TOPXI 5. kola Chance Ligy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz