Hlavní obsah
Sport

Vrátí Trpišovský Slavii na cestu tzv. totálního fotbalu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Jager/ 90 minut

Fanoušci Slavie byli po utkání s OSC Lille smutní, ale zároveň do jisté míry spokojení, protože viděli tým, před jehož silou se francouzské Lille 90 minut třáslo o účast v Lize mistrů.

Článek

Zase jednou se hrál v Edenu „totální fotbal“, před nímž se před několika lety třásla skoro celá Evropa. Dokáže Jindřich Trpišovský vrátit tým na tuto cestu? A je to vůbec v současném fotbale možné?

„Chtěli bychom se blížit totálnímu fotbalu, v jedenácti lidech bránit a v jedenácti útočit,“ těmito slovy se uvedl Jindřich Trpišovský po svém nástupu do Slavie. A byť se někteří nad jeho slovy usmívali, tak „totální fotbal“ opravdu přišel. Dodnes si všichni pamatují na statečné partie na půdě Chelsea nebo Dortmundu. Ano, Slavia v obou zápasech utrpěla porážku, ale fanoušci na ni byli hrdí a v Evropě se o klubu obdivně mluvilo. Navíc časem přišly i výsledky, což si jistě pamatují příznivci Leicesteru nebo Glasgow Rangers.

Jenže jak čas plynul, slávistický lodivod z těchto principů hry postupně ustoupil a sešívaní začínají hrát mnohem opatrněji. Ne vždy… Nesmírně statečným výkonem se prezentovali například loni v Miláně nebo proti AS Řím. Nicméně hlavně ve venkovních zápasech se slávisté čím dál tím více prezentují hrou z hlubokého obranného bloku. Někdy tato hra nese výsledky (zápas na půdě Saint-Gilloise), jindy už tolik ne (utkání na půdě Lille). Pro fanoušky je však podstatné, že prakticky nikdy se pak na hru nedá koukat.

Když se řekne A, je samozřejmě potřeba říct i B. Fotbal se průběžně vyvíjí a týmy se naučily z vysokého a intenzivního presování mnohem lépe utíkat. V současné době už si jen málokterý kvalitní tým dovolí postavit na pozici stopera borce, který nemá špičkovou rozehrávku a mnohem víc se na tuto dovednost kouká i u brankářů.

To však neznamená, že by si se současným kádrem trenér Slavie nemohl „totální fotbal“ dovolit. V týmu má pohybově špičkově vybavené stopery, kteří skvěle zvládají souboje jeden na jednoho. Ve středu hřiště je stroj v podobě Oscara. A o excelentní běžecké výkony se může trenér opřít i u Malicka Dioufa, Davida Douděry, Lukáše Provoda či Filipa Prebsla. Pro mnohé pak mohlo být překvapivé, jaké penzum práce dokázal odvést proti Lille i mnohými odepisovaný Jan Bořil. Na druhou stranu na soupisce jsou i borci, pro něž je přepínání z ofenzivy do defenzivy problém. Typickými příklady jsou Matěj Jurásek a Lukáš Vorlický. Dva geniální fotbalisté, ale oba jsou využitelní jen do určitých typů a určitých pasáží zápasů.

Navíc tzv. totální fotbal je extrémně náročný i na únavu a kondici. Současná pravidla sice nabízí trenérům možnost pětkrát střídat a můžete po boku nadupaných hráčů prostřídat méně fyzicky zdatné borce. Zároveň však potřebujete široký kádr nabitý vyrovnanými hráči, a ten Slavia nemá. Vždyť i Jindřich Trpišovský vyjádřil na úterní tiskové konferenci přání o tři posily. Navíc platí rovnítko – čím fyzicky náročnější kopanou hraješ, tím unavenější hráče pak máš. A sešívané čeká na podzim kvantum zápasů, v nichž se bude u hráčů kumulovat únava.

Anketa

Povede se Jindřichu Trpišovskému se Slavií hrát opět tvz. totální fotbal?
Ano.
54,2 %
Z části ano.
24,1 %
Ne.
20,1 %
Ne úplně.
1,6 %
Celkem hlasovalo 837 čtenářů.

Je jasné, že Slavia nemůže hrát proti každému stejně jako s Lille. Zvlášť v ligových kláních velká část soupeřů zaleze před vlastní branku a čeká v hlubokém obranném bloku. Nicméně i zde je potřeba zmínit, že Trpišovského tým hraje v posledních měsících opatrnější kopanou než dřív a spíše spoléhá na to, že dá jednu dvě branky a žádnou nedostane, než na to, že soupeře přestřílí 4:2. Už jen málokdy se setkáme s tím, že by Trpišovského svěřenci vletěli do ligových klání stejně jako do evropských a soupeři nenechali ani centimetr trávníku. A nejde jen o zápasy proti slabším soupeřům, ale typickým příkladem je třeba loňská porážka 1:0 v Plzni, kde hráči domácích slávisty přeběhali. Pokud by sešívaní do tohoto utkání vstoupili stejně jako proti Lille, prohrát by snad ani nemohli a možná by se teď místo Sparty radovali z postupu do Champions League.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz