Hlavní obsah
Zdraví

Čarovná síla medu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na tomto webu nebo na Seznam.cz.

Foto: A. Barešová

Kdo by neznal med? Sladká lžička dodá spoustu energie, vitamínů, výživných látek, dodá dobrou náladu. Jeho léčivé účinky jsou známé po staletí.

Článek

Používá se na dýchací obtíže k odstraňování hlenů. Má antiseptické účinky a pomáhá hojit rány. Pomáhá i na praskliny rtů, na opar a drobné ranky. Prý je účinným afrodiziakem i elixírem mládí.

Na bolesti v krku pomůže nápoj ze dvou lžic medu a šťávy z půlky citronu ve sklenici horké vody. Těm, kdo mají chřipku či problémy s hlasivkami, se pak doporučuje přidat ještě trochu alkoholu a pořádně vypotit. Tento lektvar umí doslova kouzla a je mnohem účinnější než moderní medikamenty. Jediní, kdo ho nemohou využít, jsou alergici na med.

Med se využívá také k relaxačním technikám, medová masáž krásně uleví a prokrví, údajně má hluboké čistící účinky a svede ji i šikovný laik. Masíruje se lžící teplého medu, který se rozetře do pokožky zad a pak se přikládají dlaně zespoda nahoru a zpátky, po celé ploše. Asi po čtvrthodině prý emulze zbělá a přijde čas ji otřít, tělo zabalit a ještě chvíli nechat vstřebat pozitivní látky.

Med se využívá v kosmetice, je součástí koupelí, krémů, sprchových gelů, šampónů i pleťových masek, přičemž není složité si výživnou masku proti vráskám vyrobit z medu ani doma, kdy se smíchá lžička medu s pár kapkami dobrého oleje a může se nanášet a nechat vstřebat. Přebytečné se pak omyje žínkou a vodou.

A koho by prospěšnost medu zatím nepřesvědčila, může vyzkoušet recept podle Scotta Cunninghama na Čarodějnický med lásky. Připraví se z 1 šálku pravého světlého medu, 2 zlomených tyčinek skořice, 1 lžičky celého hřebíčku, 1 deseticentimetrového kousku zázvorového cukru, 2,5 cm kousek sušené citrónové kůry, 2,5 cm kousek vanilkového lusku a špetky mletého kardamonu.

Byliny a med se při míchání posílí magickým záměrem, když se předtím byliny smíchají v nádobě s těsným uzávěrem a pak s medem a protřepávají. Med se nechá tři týdny uležet na tmavém místě a pak se přidává do jídla a teplých nápojů. Prý podporuje příjemné pocity a lásku.

Bodejť by ne, tenhle med si totiž musí každý zamilovat už při čtení!

Zdroje:

https://www.ivcelarstvi.cz/vceli-med/

https://www.meduj.cz/med-v-lecitelstvi/

https://www.vitalia.cz/clanky/15-zpusobu-jak-vyuzit-med-pro-zdravi/

https://fyzioklinika.cz/poradna/clanky-o-zdravi/458-medova-masaz

Kompletní kniha kadidel, olejů & lektvarů Scott Cunningham

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz