Článek
Do mísy jsem dala 150 g rozpuštěného másla, 150 g cukru krystal, 150 g hladké mouky, 300 g nastrouhané dýně, 50 g mandlí nebo ořechů (posekaných), 50 ml mléka, 1 kypřící prášek do perníku, 2 lžičky mleté skořice, 6 nadrcených hřebíčků, 3 žloutky, z bílků vyšlehala sníh.
Všechny ingredience kromě sněhu jsem dala do mísy, promíchala (tedy přesně řečeno promíchal je robot) a nakonec jsem ručně vmíchala sníh z bílků. Ten se musí vmíchat pomalu, aby bylo těsto nadýchanější. Troubu jsem mezitím rozpálila na 160 stupňů Celsia. Dávka těsta je tak akorát do dortové formy, já jsem pekla v pekáčku, do něhož byl vložen pečící papír, naplnila ho těstem a potom pekla. Doba nebyla delší než půl hodiny, ale přesně to nevím, upečení jsem ověřila testem se špejlí (zapíchne se do koláče a pokud na špejli není nalepené těsto, je hotovo).
Ještě teplý jsem ho ochutnala. Byl to nadýchaný koláček, výborný, sladký akorát, velmi chutný. A studený chutnal pořád stejně, vláčný jakoby vlhký, ale to bylo to, co ho odlišilo od ostatních koláčů.
Doma jsme se shodli, že by byl nejlepší se šlehačkou, ale ta se u nás nachází výjimečně. Našlehala jsem tvaroh s mlékem a medem a ozdobila.
Vyzkoušejte!