Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jarní úklid duše a těla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Barešová

Ve vzduchu je cítit jaro, i když zima ještě prý nekončí. Taky cítíte tu únavu a zároveň energii, taky máte najednou pocit, že by to chtělo vysmýčit a připravit na novou sezónu?

Článek

Říká se, že když si uklidíte doma, uklidíte si i v duši a něco na tom asi bude. Jarní úklid je takový očistný rituál, kdy se člověk najednou probudí a zatouží po změně, vyvětrat tu zatuchlost z období, kdy se nedalo pořádně větrat, třeba si vymalovat nebo vyprat všechny závěsy. Teď je akorát doba, protože začíná příprava na jarní svátky Velikonoce.

A s tím souvisí i očista těla, jelikož začalo postní období. Po Vánocích a masopustu tělo přivítá odlehčení, na jaře se celkem dobře hubne, protože už se toužíme zase rozhýbat a být na léto přitažlivější. Vzduch pročistí plíce, jarní bylinky anebo zelí pročistí střeva, zelenina trávení a nová láska nakopne srdce.

Jelikož je období před Velikonocemi, zajímala jsem se o tradice a staré zvyky a co mě docela zaujalo, bylo, že se význam přikládal pití svěcené vody nebo pálenky. Zejména ti, kdo jedno popíjeli na popeleční středu, budou v létě ochráněni před komáry. Třetí postní neděle se pak nazývá „kýchavá“ a jelikož se věřilo, že prý kýchání čistí hlavu, tak kdo tuto neděli kýchnul, byl zdravý celý příští rok. Není zrovna toto období časem různých viróz? Taky očista, bacily vylezou ven a pak nás v létě nepotrápí.

Jestli jste se dali už do jarní očisty, ať už domu nebo těla, tak v tom vesele pokračujte. S postupem jara a očištění vymizí všechny neduhy, špatná nálada a přijde do žil nová energie. A pak se opravdu začneme těšit na léto.

Ale moje kamarádka se těší už teď. Nechala si pro jistotu udělat bariatrickou operaci žaludku a vzala ten detox pěkně zostra. Po té operaci mohla dva týdny jenom pít, to víte, bylo jí skoro jedno, jestli to bude svěcená voda nebo pálenka, akorát tu pálenku žaludek moc nechtěl. Už se skoro modlila, aby mohla aspoň nějaké ty kaše, kterých sortiment byl také omezený.

Ona se totiž zpočátku nesměla ani rýže, ani zrníčka, člověk najednou musel dost přemýšlet o tom, co strká do pusy, protože to, co žaludku nevonělo, zase vrátil ven. Postupně se to prý zlepšuje, už zkouší i nějakou tužší stravu, ale sama jsem zvědavá, co s tím udělá velikonoční víkend, na který se chystáme někam ven. Určitě budu referovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám