Hlavní obsah
Jídlo a pití

Letní grilovačka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: A. Barešová

Naše babičky uměly šetřit. Maso vařily jen několikrát týdně, vystačily si s přílohami, polévkami, zeleninou. Zato my si na talíř dáváme jiné lahůdky.

Článek

Zatímco Evropa řeší problém obezity a my se trápíme nekonečnými dietami, naše babičky dbaly o své tajle jiným způsobem a možná se jim to dařilo o něco lépe. Ty moje dbaly, abychom měli pravidelnou stravu pětkrát denně. K svačině býval kousek chleba s ovocem. S máslem, jahodami, posypaný cukrem nebo s jablky, je to vážně lahůdka. Snídaně bývaly skromnější a obědy přiměřené. Oběd ve školní jídelně a večeře úplně jednoduché.

Vařila se slaná i sladká jídla a s pravidelným pohybem nebylo třeba hlídat váhu. Salámy jsme měli jenom svátečně, tzv. za odměnu a občasné hříchy páchané na Vánoce a o Velikonocích se v průběhu roku vyrovnaly. Babiččiny bramborové placky s vývarem byly bezva večeře, o mnoho lepší než kus salámu. A máminy „slepé myši“, což byly brambory pečené s česnekem a kmínová polévka, jéje! Jenomže my se stravujeme převážně v restauracích, kde jsou v nabídce často zbytečně velké porce. Spousta jídla se pak vrací a zbytečně vyhazuje, protože ho nesníme, ale musíme zaplatit.

Jednou se mě ptala moje kolegyně, která teprve sbírala zkušenosti v kuchyni, kolik má nakoupit masa na grilování a jaké bych jí doporučila. Samozřejmě záleží na tom, jaké menu si pro návštěvu vymyslíme a také na složení společnosti. Jinou variantu zvolíme pro děti, jinou pro dospělé, ale při plánování podobné akce bychom měli mít vždy na mysli, že ne všichni mohou vše. Bereme ohledy na věkové rozložení, starší mají jiný jídelníček než mladí, děti sní méně, některé pokrmy jim nechutnají. Mnoho lidí nejí ryby a například játra nepatří mezi všeobecně oblíbené pochoutky, i když grilovaná chutnají bezvadně. Proto bychom měli vždy plánovat a raději promyslet víc variant. Plánování je praktické i proto, že připravená hospodyně vaří beze zbytků a nevyhazuje.

A co připravit na letní grilovačku? Sama bych vybrala libové maso, zařadila víc druhů, třeba kousek vepřového, kuřecího, popřípadě směs mletého masa, aby si mohl každý vybrat a nemusel odmítat. Kromě masa podáváme zpravidla saláty a zeleninu. Děti by neměly mít maso naložené v ostré kořeněné marinádě. I pro ně je kousek masa se zeleninou o mnoho lepší než hranolky s dorty, které mají nejradši. Také nesmí chybět sladká tečka. Výborný je třeba grilovaný ananas nebo nektarinka s trochou šlehačky. Když se ovoce pocukruje, má po grilování hezkou krustičku.

I obyčejný nevýznamný den může být malou slavností, když dostane nádech tajemství a překvapení, grilovačky máme rádi, je to malá slavnost. Ochutnáme, poklábosíme, pobavíme se. Nejde přece o to, abychom se přejedli, ale abychom se viděli a společně se pobavili.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám