Hlavní obsah
Cestování

Prahou cik cak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Barešová

Ačkoli mám ráda přírodu a venkov, procházka Prahou má své kouzlo v každém ročním období. Hra světel a stínů je pokaždé jiná, odhalí nám skvosty. Stačí se pozorně dívat.

Článek

Podle umění feng šuej má být před každým domem strážce. Jedná se o sochu, která hlídá naše obydlí. O tom, že se tím řídili už naši předkové, svědčí kamenné sošky i domovní znamení. Jsou dokladem, jak přirozeně a nenápadně pronikaly do života našich obyvatel motivy starověké kabaly, křesťanské mystiky, astrologie a magie. Číslice, písmena, andělé, kříže, alchymistické předměty, symbolická zvířata a léčebné pomůcky, to vše existuje v srdci Evropy po staletí a dává mu neopakovatelný mystický náboj.

Praha byla odedávna městem astrologů. Hodně to připomínají znamení zvířetníku na domech. Podle některých domovních znamení se nazývají jednotlivé domy. Například U zlatého berana, U černého vola, U stříbrného raka, U modrého lva, U zlaté žáby, U zlatého šípu, U bílého jednorožce, U zlatého kapra. Tyto domy se vyskytují hojně v okolí Hradu, když to vezmete dolů Nerudovou ulicí, přes Malostranské náměstí, v ulici Tržiště a také na Starém městě. Přímo na Staroměstském náměstí je třeba dům U kamenného zvonu, na Karlově náměstí zase dům U kamenného stolu a cestou se jistě narazí na spoustu dalších zajímavých domů, o nichž vypovídá nějaké znamení. Pro jejich nalezení je ale třeba koukat na fasády, na střechy a na zdobení domů. Historie dýchá opravdu na každém kroku.

Když procházím Prahou, hledám zajímavosti, které někdy přejdeme bez povšimnutí, jak jsou pro nás v každodenních cestách samozřejmé. Tak třeba loni jsem si prošla Loretánské náměstí. Kromě jiných budov se zde nachází Loretánský domek – Santa Casa –stavba, která původně stála v palestinském Nazaretu a byla svědkem tajemného a posvátného okamžiku Vtělení, kdy archanděl Gabriel zvěstoval Panně Marii, že počne z Ducha svatého, a kdy se jednorozený Boží Syn stal v jejím lůně člověkem. Zde pak svatá Rodina přebývala po návratu z egyptského vyhnanství a Maria tu žila až do Kristovy smrti. Domek je kopií poutního místa v italském Loretu, které jsem kdysi navštívila na dovolené. Podobnou kapli už jsem v rámci svých toulek po Čechách potkala.

A protože mě baví hledat minulost, objevila jsem i další sochu na domě U Černé Matky Boží na rohu Celetné a ulice Na ovocném trhu. Nevím, jestli je to kopie Madony z Monserratu,o níž nám říkali, že má jednu kopii právě v Praze, ale tato černá Madona s dítětem je nejznámější sochou tohoto typu v Čechách. Střeží důležité místo, kde se prý kříží silové energetické proudy protékající pražským podzemím.

Foto: A. Barešová

Perlová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám