Článek
Mezi těmito pokrmy jsou i bezva lahůdky, zejména ty, co si můžeme ukuchtit z domácích i kupovaných škvarků.
Jak na to?
Nejprve si rozehřejeme 100 g sádla a 200 ml mléka. Do mísy dáme 30 g droždí, 2 lžičky cukru a 50 ml mléka (z toho ohřátého), promícháme a počkáme, než nám vzejde kvásek.
Asi za 15 minut můžeme pokračovat. V míse si smícháme 500 g hladké mouky, 2 lžičky soli, mletý pepř, 2 žloutky a spolu se sádlem necháme vše promíchat v mixeru. Kdo nemá, musí míchat rukou, to dá trochu víc práce, ale výsledek bude stejný. Nakonec vmícháme posekané škvarky a necháme asi 1 a 1/2 hodiny vykynout.
Skleničkou z placky asi 1 cm silné vykrájíme kolečka, naklademe na pečící papír, vidličkou uděláme rýhy a potřeme rozmíchaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů do zlatova (asi 1/2 hodiny).
Navrch můžete posypat hrubou solí, kmínem, mákem. A jak to budete klást po upečení do mísy, neudělejte stejnou chybu jako já, když jsem chtěla ochutnat a horkým pagáčem se spálila.