Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pro koho dělá politiku pan Fiala?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: sevt.cz, veřejná doména

Obálka knihy Petra Fialy

Některé nejzákladnější otázky o české nadvládě vlastnické třídy nejsou takřka nikdy kladeny.

Článek

Od 90. let působil na katedře politologie v Brně, kterou spoluzakládal. V nultých letech působil jako rektor brněnské Masarykovy univerzity. Byl jmenován ministrem školství v Nečasovo-Kalouskově vládě v roce 2012, následujícího roku se stal členem ODS.

V jedné ze svých publikací, knize „Politika, jaká nemá být“, píše Petr Fiala úvodem: „Pokud jste ale přesvědčeni o důležitosti politiky, zajímá vás její kvalita, jen máte pocit, že se v poslední době nějak „pokazila“, že je jiná a že se v ní a jejím prostřednictvím neřeší ty problémy, které jsou podstatné, že je stále obtížnější věřit nějaké straně, že opravdu udělá to, co slibuje, že jsou politici jaksi horší než dříve, že jde mnohem více o konkrétní ekonomické zájmy než o hledání řešení, jež je dobré pro společnost, že je v politice najednou nějak moc nevůle, byrokracie, korupce a nenávisti - pak vás zvu k četbě této knihy.“

Mysteriózní „slušná“ postava a hory dokumentů

Publikační činnost Petra Fialy je poměrně široká, takže by mohlo být s podivem, že před parlamentními volbami 2021, ba ani po nich, se vlastně příliš nerozebíralo, jaký je jeho myšlenkový svět. Není to na druhou stranu zas tak s podivem, když si uvědomíte, kdo sponzoruje strany jako ODS, kdo u nás většinově vlastní média a jaké je mocenské zadání této sítě moci ve vztahu ke skutečně určujícím lidem v naší společnosti: nesouměřitelně bohatým vlastníkům vymykajícím se demokratické kontrole.

Přeci jen je zarážející - když si tedy člověk nezpřítomní zdejší českou směšnost vydávanou za „noblesu“ či kdovíco -, že všem volně dostupný je blog „slušného“ pana premiéra, kde se člověk dočte například o tom:

- co všechno Petr Fiala dokáže ocenit na Donaldu Trumpovi

- na které straně stojí, co se týče opatření proti klimatické krizi nebo

- jaký má postoj například k barbarským zákazům potratů a další.

Ostatně jsem jeho zcela dostupně jím samým odkrývaný duševní svět rozebral na základě obsáhlých citací v dvoudílném článku.

Pak zde jsou ještě četné výroky pana Fialy z doby, než se stal „slušným“ kandidátem na předsedu vlády „demokratů“ za pomoci českých oligarchických médií, různých Nadačních fondů pro nezávislou žurnalistiku, Spolků pro podporu liberální demokracie či Milionů chvilek pro demokracii (podobné peníze najdete také třeba za oligarchickým prezidentem Pavlem).

Ostatně mnohé výroky „slušného“ premiéra na téma uprchlíci, manželství pro všechny, „neomarximus“ či vojenské invaze, které bychom měli provést my, zaznamenávám zde.

Takže o co jde Fialovi a „demokratům“

Nemáme snad opravdu dost přímých i nepřímých důkazů, indicií, historických paralel u nás i v zahraničí, logických úvah atd. pro to, abychom řekli, že Fiala, stejně jako jeho ODS a další pravicové strany, jsou jednoduše politickými vykonavateli zájmu vlastnické třídy?

Máme jednoho oligarchu Babiše, který se politiky účastní přímo (jako Berlusconi, Trump, řada pravicových politiků v Jižní i Severní Americe atd.). Většina z určujících vlastníků má ale v politice - a v médiích - své placené vykonavatele. Takže šéfredaktoři i zbytky redakcí (s výjimkami, jistě) českých oligarchických médií budou psát ve prospěch pravicové moci, protože mají podíl z oligarchických výdělků. U politiků jsou samotné „základní“ platy vysoké; plus je zde tisíc a jedna „pozornost“.

Takový Milion chvilek pro demokracii doufá, že mnozí lidé budou natolik stupidní, aby tyto základní principy fungování moci a nadvlády u nás neprohlédli. A oni opravdu často „nezklamou“ a volí pravicové strany v mnohem větších počtech, než odpovídá výřezu populace, jejíž zájmy pravice hájí.

Je to samozřejmě „odstupňované“ a takoví Piráti občas přidají opatření, která mohou pomoci pár procentům bohatších „středních vrstev“ (včetně jich samotných) navíc. Toto odstupňování je důležité plasticky a pravdivě popisovat a zohledňovat, jak se o to snažím např. zde.

Jinak je ale tendence velmi zřejmá - a lze to spolehlivě dokládat a diskutovat o tom. Buďte však varováni, že pravdivé popisy naší společnosti (resp. pokusy o ně) nemají přátele ani mezi některými „slušnými“ profesory.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz