Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vzkaz Romům: pracujte jako paní Němcová z ODS!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: miroslavanemcova.cz

V roce 2013 byla M. Němcová narychlo při pádu jiné pravicové vlády navržena na premiérku.

Předseda jedné za stran „demokratů“, Marián Jurečka z KDU-ČSL, sdílí rasitickou volební reklamu. Jiná karierní „demokratka“ z ODS na tom není o moc lépe.

Článek

Johanou Hovorkovou z Fora24 tak řečená „první dáma české politiky“ Miroslava Němcová se nedávno vyslovila: „Podpora Romů ze strany státu je mnoho let maximální a společnost je k této menšině velkorysá.“ A také: „Divné je, že proti jejich [tedy Ukrajinců] podpoře protestují právě ti, co mnoho let sami pobírají sociální dávky“ (celá zpráva zde).

„Maximální podpora“ a „velkorysost“, říká dáma z ústřední oligarchické strany bohatých, ODS (neboť hájení zájmů nejbohatšího zlomku obyvatelstva je účelem těchto „demokratů“, jak dokládám v řadě článků). Paní Němcová možná není rasistka, možná je jen úplně mimo. Dokázala by ale rozpoznat rasismus u svých „demokratických“ kolegů? Třeba u zmiňovaného předsedy a ministra Jurečky nebo starého známého rasisty Čunka nadále vesele vydělávajícího coby senátor za „demokraty“ v podobě KDU-ČSL? Škoda, že se proti tomu nevymezila! Vždyť to přece musí být nějaké ojedinělé narušení „velkorysosti“ vůči Romům, pohříchu však od jejích blízkých mocenských kolegů!

Kariéra paní Němcové

Jelikož jsou média v české „demokracii“ z drtivé většiny vlastněna přirozeně pravicovými oligarchy, tak tyto zlé a škodící ubohosti - jako tisíce dalších - nebudou nijak podstatně rozebírány. Jednou žijeme v pravicové „demokracii“ (kde je potřeba volební hlasy získávat i hraním na strunu tradičního českého rasismu vůči Romům a jinými hezkými věcmi), tak kdo by mohl co namítat. Copak chcete, aby jedno křídlo oligarchické moci vystřídalo jiné?!

Paní Němcová není v české politice jen tak někdo. Členkou ODS je již od roku 1992 a v placených funkcích si vydělává od roku 1994. Na kontě má úspěchy jako lukrativní posty poslankyně v letech 1998-2020, senátorky, předsedkyně poslanecké sněmovny i její místopředsedkyně. Zde všude pracovala.

Extrémně nadprůměrné příjmy tedy paní Němcová pobírá již 30 let za působení ve prospěch uzoučké třídy určujících vlastníků a pár procent servisních vrstev (politici, manažeři, mediální šéfredaktoři, právníci) a větších vlastníků (kam nespadá váš švec ani běžný farmář). Paní Němcová nás tedy téměř celou dobu provází na cestě ke stále více oligarchizované a stále méně demokratické společnosti. Slůvka „občanská“ a „demokratická“ v názvu její strany nemusíte brát až tak vážně. Ostatně minulý režim sám sebe také nazýval „lidovým“ a „demokratickým“.

K čemu jsou dobří „demokraté“?

Máme zde tedy odvěkou politickou karieristku za stranu majetného zlomku obyvatelstva, která zcela bagatelizuje rasismus vůči Romům. Můžeme na ní najít něco dobrého? A je pochopitelné, že česká oligarchická média (i ta veřejnoprávní a údajně „levicová“) mluví o současné pětikoaliční vládě bohatých jako o „demokratech“, kteří nás mají zachránit před „nedemokratickým“ Babišem?

V roce 2013, kdy jiná vláda bohatých, proti níž byly silné lidové a odborářské demonstrace, padla nakonec po spektakulární kriminalistické aféře, byla Němcová navrhována grémiem ODS na novou premiérku v pokračujícím složení vlády. To však nedopadlo. Nečasova vláda byla nahrazena nejdříve úřednickou vládou, kterou se dařilo za účelem oslabení sociálních demokratů prezidentu Zemanovi - dalšímu seniornímu karieristovi - protáhnout pouze na několik měsíců, po čemž vyhlásil předčasné volby. Vítězná sociální demokracie se po křivárnách svých členů jako Haška, Šromacha či Chovance a neprůbojnosti coby levicová alternativa k vládám bohatých propracovala nejdříve k doplňující roli vůči jiné frakci pravicové oligarchické moci (Babiš) a potom mimo parlament. Pochopitelně, že zde významnou úlohu hrála drtivá nadvláda různých křídel pravicové oligarchické mediální moci, která preferuje paní Němcovou, pana Babiše a jiné.

Přes obecnou mocenskou tendenci - kdy rozdíl mezi pravicovou mocí oligarchie s jejími servisními vrstvami a levicovým rovnostářstvím není „překonaný“, jak vám řeknou vaši milí zastupitelé od oligarchy Babiše po Ivana Bartoše či Jendu Čižinského, ale naopak zcela klíčový - neprobíhají všechny procesy zcela hladce a bez vnitřního napětí. Takže najdeme například paní Němcovou, kterak se omlouvá za „udělování trafik“ pro bývalé „rebely“ v ODS. Marek Benda, který je také zasloužilým karieristou u „demokratů“ a nynějším pražským předsedou ODS, na to tehdy před deseti lety řekl: „Možná že to paní předsedkyně takto cítí, ale já si myslím, že lidé, kteří nějakým způsobem dlouho fungovali v politice, nejsou prašiví a nevhodní pro veřejné angažmá“.

No, zde bychom to mohli už ukončit, ne?

Anebo ještě přidejme pohled ze směru, který je alternativou k tomu, co nám pozoruhodná aliance oligarchů, jejich mediálních a politických podržtašků a planoucích skautů z Milionu chvilek předkládá jako „demokraty“. Příště budeme muset rozebrat vztah Romů a Ukrajinců, ale snad je jasné, že pro účely pravicové propagandy jsou Ukrajinci zatím trochu lepší nežli Romové a Rusové, ale leckdo si pamatuje, jak na „úkáčka“ nahlíželi mnozí chrabří „demokraté“ ještě včera. A stejně tak se budeme muset podívat na to, jak je to se sociálními dávkami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz