Článek
Domácí bramborové gnocchi
Ingredience:
- 800 g moučných brambor (ideálně den předem uvařených ve slupce)
- 200 g hladké mouky + na podsypání
- 1 žloutek
- sůl
Postup:
- Brambory uvař a nastrouhej
Uvařené brambory nech úplně vychladnout, ideálně přes noc v lednici. Poté je oloupej a nastrouhej najemno. - Zamíchej těsto
Na vál nasyp nastrouhané brambory, osol je, přidej žloutek a prosátou mouku. Rukama rychle zpracuj měkké, nelepivé těsto. Pokud se lepí, přidej trochu mouky – ale pozor, čím víc mouky, tím tužší budou gnocchi. - Tvaruj gnocchi
Těsto rozděl na několik menších částí, z každé vyválej váleček silný asi jako prst a nakrájej ho na kousky 2–3 cm dlouhé. Můžeš je lehce přimáčknout vidličkou – vznikne typický vzorek a lepší držení omáčky. - Vaření
Gnocchi vař ve vroucí osolené vodě. Jakmile vyplavou na hladinu (cca 1–2 minuty), jsou hotové. Vylov je děrovanou lžící.
Tip na podávání:
- Přelij rozpuštěným máslem se šalvějí a posyp parmazánem.
- Nebo podávej s rajčatovou omáčkou, pestem, sýrovou nebo smetanovou omáčkou.