Hlavní obsah
Jídlo a pití

3 suroviny a máte hotovo: Nejlepší domácí gnocchi podle osvědčeného receptu

Foto: freepik

Měkoučké, poctivé a jednoduché – domácí gnocchi si zamilujete na první sousto. Připravte je jen ze tří surovin a dopřejte si dokonalou večeři jako z Itálie.

Článek

Domácí bramborové gnocchi

Ingredience:

  • 800 g moučných brambor (ideálně den předem uvařených ve slupce)
  • 200 g hladké mouky + na podsypání
  • 1 žloutek
  • sůl

Postup:

  1. Brambory uvař a nastrouhej
    Uvařené brambory nech úplně vychladnout, ideálně přes noc v lednici. Poté je oloupej a nastrouhej najemno.
  2. Zamíchej těsto
    Na vál nasyp nastrouhané brambory, osol je, přidej žloutek a prosátou mouku. Rukama rychle zpracuj měkké, nelepivé těsto. Pokud se lepí, přidej trochu mouky – ale pozor, čím víc mouky, tím tužší budou gnocchi.
  3. Tvaruj gnocchi
    Těsto rozděl na několik menších částí, z každé vyválej váleček silný asi jako prst a nakrájej ho na kousky 2–3 cm dlouhé. Můžeš je lehce přimáčknout vidličkou – vznikne typický vzorek a lepší držení omáčky.
  4. Vaření
    Gnocchi vař ve vroucí osolené vodě. Jakmile vyplavou na hladinu (cca 1–2 minuty), jsou hotové. Vylov je děrovanou lžící.

Tip na podávání:

  • Přelij rozpuštěným máslem se šalvějí a posyp parmazánem.
  • Nebo podávej s rajčatovou omáčkou, pestem, sýrovou nebo smetanovou omáčkou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz