Hlavní obsah
Jídlo a pití

Báječný slaný koláč z kefíru a vajec: stačí pár ingrediencí

Foto: Freepik

Slaný koláč

Chutná, rychlá večeře nebo svačina, kterou zvládnete raz dva – a navíc zužitkujete to, co by jinak zůstalo ležet v lednici. Vajíčka, kefír, sýr, klobása a trochu mouky. Nic víc, nic míň.

Článek

Tenhle recept mi před lety dala teta Hanka, když jsem u ní náhodou přespával po rodinné oslavě. Ráno vytáhla z lednice pár základních surovin a za chvíli na stole voněl tenhle slaný koláč. Byl tak jednoduchý, a přitom neuvěřitelně dobrý, že jsem si ho hned zapsal na kus papíru. Ten mám dodnes založený v kuchařce mezi stránkami — už je pomačkaný a trochu ušmudlaný, ale používám ho pořád. Dnes ho dělám hlavně tehdy, když nevím, co s večeří… a vždycky zmizí dřív, než stihne vychladnout.

Ingredience (na 1 koláč / cca 8 kousků):

  • 2 vejce
  • 300 ml kefíru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g nastrouhaného tvrdého sýra (např. Eidam, Gouda)
  • 100 g klobásy nebo uzeniny (šunka, salám – co máte po ruce)
  • Trochu oleje na smažení

Postup:

  1. Připravte těsto:
    V míse rozšlehejte vejce s kefírem. Přidejte sůl, cukr, prášek do pečiva a mouku. Vše dobře promíchejte metličkou, až vznikne hladké těsto.
  2. Vmíchejte náplň:
    Do těsta přidejte nastrouhaný sýr a nadrobno nakrájenou klobásu nebo jinou uzeninu. Promíchejte, aby se vše rovnoměrně rozprostřelo.
  3. Připravte na smažení:
    Na mírně vymazanou nepřilnavou pánev nalijte celé těsto a rozetřete ho do kruhu jako při palačince.
  4. Smažte dozlatova:
    Zakryjte pokličkou a na mírném plameni smažte cca 8–10 minut. Poté koláč opatrně otočte (např. pomocí talíře) a smažte další 3–5 minut z druhé strany.
  5. Podávejte teplé i studené:
    Po vychladnutí nakrájejte na trojúhelníky jako pizzu. Koláč chutná skvěle teplý i studený.

Tipy navíc:

  • Do těsta můžete přidat i nasekané bylinky, vařená vejce, vařenou brokolici nebo papriku.
  • Skvělý způsob, jak zpracovat zbytky sýra nebo uzenin.
  • Pokud nemáte kefír, můžete ho nahradit podmáslím nebo bílým jogurtem ředěným mlékem.

Doba přípravy:

10 minut příprava + 15 minut smažení

Zdroje: Autorský článek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz