Článek
K pečení mě přivedla moje malá dcera. Jednou přišla ze školky a mezi řečí zmínila, že tatínkové prý nepečou. V tu chvíli jsem věděl, že mám jasný cíl – dokázat jí, že i táta umí vytvořit něco sladkého a voňavého, co udělá radost celé rodině. Sáhl jsem po klasice, která voní dětstvím – medové roládě připomínající slavnou Marlenku.
Nejenže chutná jako z cukrárny, ale navíc se dá připravit doma poměrně snadno. A bonus? Děti mi teď nosí talíře k doplnění samy od sebe.
Ingredience
Na těsto:
- 4 vejce
- špetka soli
- 60 g rozpuštěného másla
- 120 g cukru krystal
- 100 g tekutého medu
- 200 g polohrubé mouky
- 1 lžička jedlé sody
Na krém:
- 200 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce medu
- 150 g smetanového sýra (např. Philadelphia)
Na potření:
- 1 lžíce medu
- 1–2 lžíce vody
- pár kapek citronové šťávy
Postup
- Předehřej troubu na 180 °C. Plech vylož pečicím papírem.
- V míse vyšlehej vejce se špetkou soli do pěny. Postupně přidej cukr, med a rozpuštěné máslo. Nakonec vmíchej mouku smíchanou se sodou.
- Těsto nalij na plech a rovnoměrně rozetři. Peč přibližně 10–12 minut dozlatova.
- Mezitím si připrav krém: změklé máslo utři s cukry a medem do hladka, přidej smetanový sýr a vyšlehej do jemného krému.
- Upečený plát opatrně otoč na čistou utěrku, sloupni papír a ještě teplý sroluj. Po vychladnutí opatrně rozviň.
- Plát potřete medovou směsí (med, voda, citron), rovnoměrně rozetři krém a znovu sroluj.
- Roládu zabal do potravinové fólie a nech v lednici aspoň 2 hodiny ztuhnout.
- Před podáváním ji potřete zbytkem krému a posypej rozdrobenými odkrojenými okraji plátu nebo vlašskými ořechy.
Roládu připravuji vždy večer předem. Když odleží přes noc v lednici, je ještě lepší – chutě se propojí a těsto zvláční.
Jednou jsem zkusil do krému přidat trošku citronové kůry – a svěží nádech krásně podtrhl sladkost medu.
Pokud chcete roládu udělat slavnostnější, pokapejte ji trochou rumu před natřením krému. Na rodinné oslavě měla tahle verze obrovský úspěch – prý „chuť jako od profíka“.