Hlavní obsah
Jídlo a pití

Domácí medová Marlenka: Nadchne každou návštěvu a máte ji hotovou raz dva

Foto: Ji-Elle, Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International, koláč s medem

Medovník

Medová roláda, která voní jako dětství a chutná jako od babičky. Jemné těsto, sametový krém a kapka medu navrch. Tenhle domácí dezert zvládne každý – i táta v zástěře. Připravte si sladkou chvilku, která potěší celou rodinu.

Článek

K pečení mě přivedla moje malá dcera. Jednou přišla ze školky a mezi řečí zmínila, že tatínkové prý nepečou. V tu chvíli jsem věděl, že mám jasný cíl – dokázat jí, že i táta umí vytvořit něco sladkého a voňavého, co udělá radost celé rodině. Sáhl jsem po klasice, která voní dětstvím – medové roládě připomínající slavnou Marlenku.

Nejenže chutná jako z cukrárny, ale navíc se dá připravit doma poměrně snadno. A bonus? Děti mi teď nosí talíře k doplnění samy od sebe.

Ingredience

Na těsto:

  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 120 g cukru krystal
  • 100 g tekutého medu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody

Na krém:

  • 200 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce medu
  • 150 g smetanového sýra (např. Philadelphia)

Na potření:

  • 1 lžíce medu
  • 1–2 lžíce vody
  • pár kapek citronové šťávy

Postup

  1. Předehřej troubu na 180 °C. Plech vylož pečicím papírem.
  2. V míse vyšlehej vejce se špetkou soli do pěny. Postupně přidej cukr, med a rozpuštěné máslo. Nakonec vmíchej mouku smíchanou se sodou.
  3. Těsto nalij na plech a rovnoměrně rozetři. Peč přibližně 10–12 minut dozlatova.
  4. Mezitím si připrav krém: změklé máslo utři s cukry a medem do hladka, přidej smetanový sýr a vyšlehej do jemného krému.
  5. Upečený plát opatrně otoč na čistou utěrku, sloupni papír a ještě teplý sroluj. Po vychladnutí opatrně rozviň.
  6. Plát potřete medovou směsí (med, voda, citron), rovnoměrně rozetři krém a znovu sroluj.
  7. Roládu zabal do potravinové fólie a nech v lednici aspoň 2 hodiny ztuhnout.
  8. Před podáváním ji potřete zbytkem krému a posypej rozdrobenými odkrojenými okraji plátu nebo vlašskými ořechy.

Roládu připravuji vždy večer předem. Když odleží přes noc v lednici, je ještě lepší – chutě se propojí a těsto zvláční.

Jednou jsem zkusil do krému přidat trošku citronové kůry – a svěží nádech krásně podtrhl sladkost medu.

Pokud chcete roládu udělat slavnostnější, pokapejte ji trochou rumu před natřením krému. Na rodinné oslavě měla tahle verze obrovský úspěch – prý „chuť jako od profíka“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz