Hlavní obsah
Jídlo a pití

Italská polévka trochu jinak: Sýrová, křupavá a bez nudlí

Foto: KamranAydinov , Freepik

Pastina

Pastina nemusí být jen o těstovinách! Zkuste ji po mém způsobu s opečeným toustem nebo chlebem – je rychlá, sytá a chutná jako poctivá domácí polévka.

Článek

Recept: Pastina po česku – s chlebem místo těstovin

Tohle není ta klasická pastina, jak ji znají Italové – ale věřím, že by mi ji odpustili. Občas totiž člověk doma nemá těstoviny, ale zato se mu na stole válí krajíc staršího chleba nebo zbytek toustu. A právě tehdy vznikla tahle moje verze: jednoduchá, voňavá, hřejivá.

Ingredience (2 porce):

  • 1 l kvalitního vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce másla
  • 2 krajíce chleba nebo toustu
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • nastrouhaný parmazán nebo jiný tvrdý sýr na posypání

Postup:

  1. Chleba nebo toust nakrájím na malé kostičky a na pánvi ho nasucho nebo s kapkou másla opeču dozlatova. Dávám pozor, aby nezhořkl – měl by být zlatavý, voňavý a křupavý.
  2. V hrnci mezitím přivedu vývar k varu. Jakmile se vaří, rozšlehám vejce a pomalu je za stálého míchání vlévám do vývaru. Vznikne tak jemná vaječná „pavučinka“.
  3. Odstavím z plotny, přidám máslo, dochutím solí a pepřem podle chuti.
  4. Do každého talíře nasypu opečený chleba a zaliju horkou polévkou. Nakonec posypu parmazánem nebo jiným sýrem, co dům dal.
  5. Podávám hned, dokud je chléb krásně křupavý.

Tenhle recept je důkazem, že i z pár obyčejných surovin vznikne pokrm, který pohladí na duši. Občas prostě stačí trocha vývaru, jedno vejce a krajíc chleba – a vznikne jídlo, které chutná jako domov.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz