Článek
Domácí pečený bůček s česnekem a bylinkami
Pečený vepřový bůček s česnekem a bylinkami je sázka na jistotu. Je šťavnatý, voňavý a díky pomalému pečení má nádherně křupavou kůrčičku. Skvěle se hodí k obědu i na studeno s čerstvým chlebem. A příprava? Překvapivě jednoduchá!
Ingredience
- 1 kg vepřového bůčku s kůží
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce soli
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 cibule
- 200 ml vody
Postup
1. Připravte maso:
Bůček omyjte, osušte a kůži nařežte ostrým nožem do mřížky. Pomůže to vytvořit krásně křupavou kůrku a lépe se dostane chuť dovnitř masa.
2. Namíchejte marinádu:
Prolisovaný česnek smíchejte se solí, kmínem, tymiánem, uzenou paprikou a olivovým olejem. Vznikne voňavá pasta, kterou maso pořádně potřete – nezapomeňte ani na řezanou kůži.
3. Připravte pekáč:
Na dno rozložte na kolečka nakrájenou cibuli, na ni položte bůček kůží nahoru a přilijte vodu.
4. Pečte pomalu:
Troubu předehřejte na 170 °C. Pekáč zakryjte (alobalem nebo poklicí) a pečte 2 hodiny. Během pečení maso párkrát přelijte výpekem.
5. Dopečte na křupavo:
Po dvou hodinách odstraňte kryt, zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ještě asi 30 minut, dokud nebude kůrka zlatá a křupavá.
6. Nechte odpočinout:
Maso vytáhněte z trouby a nechte 10 minut odpočinout, než ho nakrájíte. Podávejte s čerstvým chlebem, hořčicí a kyselou okurkou.
Tip navíc
Chcete výraznější chuť? Přidejte do marinády trochu nasekaného rozmarýnu nebo špetku chilli. Pokud pečete dopředu, bůček se skvěle hodí i za studena – třeba na chleba s cibulí.