Hlavní obsah
Jídlo a pití

Křupavý bůček jako od babičky: Recept, po kterém se zapráší ještě dřív, než vychladne!

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Šťavnatý bůček s česnekem a bylinkami je poctivá česká klasika, která nikdy nezklame. Pomalu pečený, krásně křupavý a voňavý – ideální pro rodinný oběd i víkendové pohoštění. Naučte se ho připravit jako od babičky!

Článek

Domácí pečený bůček s česnekem a bylinkami

Pečený vepřový bůček s česnekem a bylinkami je sázka na jistotu. Je šťavnatý, voňavý a díky pomalému pečení má nádherně křupavou kůrčičku. Skvěle se hodí k obědu i na studeno s čerstvým chlebem. A příprava? Překvapivě jednoduchá!

Ingredience

  • 1 kg vepřového bůčku s kůží
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • 200 ml vody

Postup

1. Připravte maso:
Bůček omyjte, osušte a kůži nařežte ostrým nožem do mřížky. Pomůže to vytvořit krásně křupavou kůrku a lépe se dostane chuť dovnitř masa.

2. Namíchejte marinádu:
Prolisovaný česnek smíchejte se solí, kmínem, tymiánem, uzenou paprikou a olivovým olejem. Vznikne voňavá pasta, kterou maso pořádně potřete – nezapomeňte ani na řezanou kůži.

3. Připravte pekáč:
Na dno rozložte na kolečka nakrájenou cibuli, na ni položte bůček kůží nahoru a přilijte vodu.

4. Pečte pomalu:
Troubu předehřejte na 170 °C. Pekáč zakryjte (alobalem nebo poklicí) a pečte 2 hodiny. Během pečení maso párkrát přelijte výpekem.

5. Dopečte na křupavo:
Po dvou hodinách odstraňte kryt, zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ještě asi 30 minut, dokud nebude kůrka zlatá a křupavá.

6. Nechte odpočinout:
Maso vytáhněte z trouby a nechte 10 minut odpočinout, než ho nakrájíte. Podávejte s čerstvým chlebem, hořčicí a kyselou okurkou.

Tip navíc

Chcete výraznější chuť? Přidejte do marinády trochu nasekaného rozmarýnu nebo špetku chilli. Pokud pečete dopředu, bůček se skvěle hodí i za studena – třeba na chleba s cibulí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz