Hlavní obsah

Nepečený dezert ze zakysané smetany a salka, který hravě připravíte do 15 minut

Foto: Freepik

Lahodný dezert

Milujete rychlé a nepečené dezerty? Tento lahodný smetanový zákusek se Salkem a kávou je hotový za pár minut a jeho chuť vás nadchne! Kombinace jemného krému, piškotů a čokoládové polevy je dokonalá. Skvělá sladká tečka pro každou příležitost.

Článek

Rád se s vámi podělím o svůj oblíbený recept na nepečený dezert ze zakysané smetany, Salka a kávy, který je hotový za pouhých 15 minut. Tento lahodný krémový dezert s jemnou kávovou příchutí je ideální pro ty, kteří hledají rychlý a chutný zákusek.​

Ingredience:

  • 500 g zakysané smetany​
  • 1 smetana ke šlehání​
  • 300 g kondenzovaného slazeného mléka (Salka)​
  • 1 sáček želatiny​
  • 150 ml vody
  • Dlouhé piškoty
  • Silná káva na namáčení piškotů

Na polevu:

  • 200 ml smetany ke šlehání​
  • 160 g čokolády​

Postup:

  1. Příprava krému:
    • Nejprve vyšleháme smetanu ke šlehání do tuhé šlehačky.​
    • V jiné míse smícháme zakysanou smetanu s kondenzovaným mlékem, dokud nevznikne hladká směs.​
    • Do této směsi opatrně vmícháme vyšlehanou šlehačku.
  1. Příprava želatiny:
    • Želatinu necháme nabobtnat ve 150 ml studené vody podle návodu na obalu.​
    • Poté ji zahřejeme, dokud se zcela nerozpustí, a necháme mírně vychladnout.​
    • Rozpuštěnou želatinu vmícháme do připraveného krému.​
  1. Sestavení dezertu:
    • Připravíme si formu na pečení nebo dortovou formu.
    • Uvaříme silnou kávu a nalijeme ji do mísy.​
    • Piškoty krátce namáčíme do kávy a klademe je na dno formy.​
    • Na vrstvu piškotů naneseme část krému.​
    • Postup opakujeme, střídáme vrstvy namočených piškotů a krému, dokud nespotřebujeme všechny ingredience. Poslední vrstvu by měl tvořit krém.​
  1. Příprava polevy:
    • Smetanu ke šlehání zahřejeme téměř k bodu varu, poté odstavíme z ohně.
    • Do horké smetany přidáme nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a nevznikne hladká poleva.
  1. Dokončení dezertu:
    • Připravenou čokoládovou polevu nalijeme na vrchní vrstvu krému a rovnoměrně rozetřeme.​
    • Dezert necháme ztuhnout v lednici alespoň 3 hodiny, ideálně přes noc.

Tento nepečený dezert je skvělou volbou pro rychlé pohoštění nebo jako sladká tečka po obědě. Kombinace jemného krému, piškotů nasáklých kávou a čokoládové polevy potěší každého milovníka sladkostí.​

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz