Článek
Vajíčka vařím často – na snídani, do pomazánek nebo do salátů. Ale loupání? To bylo vždycky za trest. Slupky se trhaly, půlka bílku šla pryč a já zuřil. Až jednou jsem objevil jednoduchý trik, díky kterému je všechno jinak.
Po uvaření vajec je nechám asi minutu schladit ve studené vodě, aby se skořápky trochu stáhly. A teď přichází kouzlo: vezmu malou sklenici nebo uzavíratelnou nádobku, vložím do ní jedno vajíčko a doliju trochu vody (asi do třetiny). Pak sklenicí pořádně zatřesu ze všech stran.
Za pár vteřin skořápka popraská a vajíčko jde oloupat skoro samo! Stačí jemně sloupnout zbytky skořápky a máte krásně hladké vajíčko bez jakéhokoliv poškození.
Opravdu jsem se divil, jak jednoduché a rychlé to je. Už žádné dlouhé škrábání, žádné roztrhané bílky – jen čisté a krásně oloupané vajíčko připravené k podávání.
Pokud i vy rádi vaříte vajíčka, ale loupání vás vždycky odrazovalo, určitě tenhle trik zkuste. Ušetříte si čas, nervy i spoustu práce!
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost