Článek
Recept: Pomazánka z ředkviček
Co budete potřebovat (na 2–4 porce):
- 1 svazek čerstvých ředkviček
- 200 g tvarohu (nejlépe polotučný)
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 malý stroužek česneku (nemusí být, ale doporučuju)
- špetka soli
- čerstvě mletý pepř
- pár kapek citronové šťávy
- pažitka nebo jarní cibulka na ozdobu
Jak na to:
Ředkvičky dobře omyju a nastrouhám nahrubo – i se slupkou, právě v ní je ta pravá chuť. Nechám chvíli stát, pak z nich lehce vymačkám přebytečnou šťávu, aby pomazánka nebyla vodnatá.
Do misky přidám tvaroh, zakysanou smetanu, jemně nastrouhaný česnek, osolím, opepřím a zakápnu citronem. Pak vmíchám ředkvičky a všechno pořádně promíchám. Nakonec podle chuti dosolím nebo přidám citron.
Nechám aspoň 15 minut odležet v lednici – chutě se krásně propojí.
Tipy navíc:
- Na obměnu zkusím místo tvarohu Lučinu nebo žervé.
- Pokud mám chuť na pikantnější verzi, přidám špetku dijonské hořčice.
- Skvěle ladí s čerstvým chlebem nebo celozrnnými krekry.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost