Článek
Nadýchané maďarské palačinky: Recept, který si zamilujete
Palačinky patří mezi stálice v našich kuchyních, ale když se pustíte do těch maďarských, zjistíte, že jste je vlastně nikdy nejedli takhle nadýchané. Jejich tajemství spočívá v použití droždí a vyšlehaných bílků – a výsledek? Palačinky lehké jako obláček, které se doslova rozplývají na jazyku. Hodí se na snídani, odpolední mlsání i slavnostní dezert.
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 5 dl mléka
- 15 g čerstvého droždí
- 2 vejce
- 1 lžička cukru
- Špetka soli
- Trochu oleje na smažení
Na naplnění podle chuti:
- marmeládu, tvaroh, Nutellu
- čerstvé ovoce
- zakysanou smetanu nebo šlehačku
Postup krok za krokem
1. Připravte kvásek
Do hrníčku s vlažným mlékem rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Nechte na teplém místě pár minut, dokud nezačne kvasit a bublat.
2. Vytvořte těsto
Oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte ke kvásku, přilijte zbytek mléka a postupně vmíchávejte mouku, až vznikne hladké těsto.
3. Vyšlehejte sníh
Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do těsta. Díky tomu budou palačinky krásně nadýchané.
4. Nechte těsto kynout
Přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto na teplém místě asi 15 minut odpočívat. Za tu dobu trochu nabyde a získá tu správnou konzistenci.
5. Smažte dozlatova
Na rozehřáté pánvi s trochou oleje smažte palačinky z obou stran dozlatova. Těsto je o něco hustší než klasické, ale stále ho lijte v tenké vrstvě.
6. Servírování
Hotové palačinky naplňte podle chuti – tvaroh, marmeláda, Nutella nebo jen zakysaná smetana a ovoce. Srolujte nebo přeložte a podávejte teplé.
Tip navíc:
Chcete ještě větší nadýchanost? Klidně nechte těsto kynout o něco déle – třeba 30 minut. Výsledek vás mile překvapí.
Tyhle palačinky si zamiluje celá rodina. A pokud se ti osvědčí, určitě si recept ulož – zaručeně se k němu budeš vracet.
Zdroj:
Autorský článek / Vlastní zkušenost