Hlavní obsah
Jídlo a pití

Slavné maďarské palačinky lehké jako pírko. Českou klasiku už nebudete dělat

Foto: timolina, Freepik

Ilustrační foto

Maďarské palačinky jsou lehké jako obláček a nadchnou každého milovníka sladkého. Díky droždí a sněhu z bílků získají jedinečnou nadýchanost. Vyzkoušej tenhle recept a objev kouzlo maďarské kuchyně!

Článek

Nadýchané maďarské palačinky: Recept, který si zamilujete

Palačinky patří mezi stálice v našich kuchyních, ale když se pustíte do těch maďarských, zjistíte, že jste je vlastně nikdy nejedli takhle nadýchané. Jejich tajemství spočívá v použití droždí a vyšlehaných bílků – a výsledek? Palačinky lehké jako obláček, které se doslova rozplývají na jazyku. Hodí se na snídani, odpolední mlsání i slavnostní dezert.

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 5 dl mléka
  • 15 g čerstvého droždí
  • 2 vejce
  • 1 lžička cukru
  • Špetka soli
  • Trochu oleje na smažení

Na naplnění podle chuti:

  • marmeládu, tvaroh, Nutellu
  • čerstvé ovoce
  • zakysanou smetanu nebo šlehačku

Postup krok za krokem

1. Připravte kvásek

Do hrníčku s vlažným mlékem rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a promíchejte. Nechte na teplém místě pár minut, dokud nezačne kvasit a bublat.

2. Vytvořte těsto

Oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte ke kvásku, přilijte zbytek mléka a postupně vmíchávejte mouku, až vznikne hladké těsto.

3. Vyšlehejte sníh

Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do těsta. Díky tomu budou palačinky krásně nadýchané.

4. Nechte těsto kynout

Přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto na teplém místě asi 15 minut odpočívat. Za tu dobu trochu nabyde a získá tu správnou konzistenci.

5. Smažte dozlatova

Na rozehřáté pánvi s trochou oleje smažte palačinky z obou stran dozlatova. Těsto je o něco hustší než klasické, ale stále ho lijte v tenké vrstvě.

6. Servírování

Hotové palačinky naplňte podle chuti – tvaroh, marmeláda, Nutella nebo jen zakysaná smetana a ovoce. Srolujte nebo přeložte a podávejte teplé.

Tip navíc:

Chcete ještě větší nadýchanost? Klidně nechte těsto kynout o něco déle – třeba 30 minut. Výsledek vás mile překvapí.

Tyhle palačinky si zamiluje celá rodina. A pokud se ti osvědčí, určitě si recept ulož – zaručeně se k němu budeš vracet.

Zdroj:

Autorský článek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz