Článek
Smažené kalamáry jako z řecké taverny
Ingredience:
- 500 g očištěných kalamárů (ideálně čerstvých nebo rozmražených)
- 100 g hladké mouky
- sůl, pepř
- špetka sladké papriky (volitelně)
- olej na smažení (nejlépe slunečnicový nebo řepkový)
- citron na podávání
Postup:
- Příprava kalamárů: Kalamáry omyjeme, osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na kolečka (pokud nemáme už hotová).
- Obalování: Smícháme mouku se solí, pepřem a případně i sladkou paprikou. Kalamáry v této směsi dobře obalíme.
- Smažení: Rozehřejeme olej v hlubší pánvi nebo fritéze. Kalamáry smažíme ve vrstvě oleje zhruba 1–2 minuty dozlatova. Ne déle – jinak ztvrdnou!
- Servírování: Necháme je okapat na ubrousku a ihned podáváme s klínky citronu a případně s domácí aioli omáčkou nebo tatarkou.
Tip:
Podávejte s čerstvým salátem, bílým chlebem a sklenkou suchého vína. Jako na dovolené u moře!