Článek
Rychlá fazolová polévka s kapustou: můj osvědčený recept na večeři do půl hodiny
Fazolovou polévku mám rád hlavně v chladnějším počasí – je vydatná, zahřeje a přitom nezabere moc času. Tenhle recept vznikl, když jsem jednou potřeboval rychle něco teplého na večeři a v lednici zbyla půlka kapusty. Výsledkem je polévka, kterou u nás doma vaříme pravidelně.
Ingredience (4 porce):
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- olivový olej
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 400 g sterilovaných bílých fazolí (2 plechovky)
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 hrsti nakrájené kapusty
- sůl, pepř dle chuti
- špetka chilli (nemusí být)
- trocha citronové šťávy na dochucení
Postup:
- V hrnci na olivovém oleji zpěním cibuli nakrájenou najemno, přidám nasekaný česnek a nechám rozvonět.
- Přisypu mletou papriku, tymián a vmíchám rajčatový protlak. Krátce osmahnu, aby se chutě rozvinuly.
- Přidám scezené a propláchnuté fazole, zaliju vývarem a přivedu k varu.
- Po pár minutách vhodím na nudličky nakrájenou kapustu. Ta změkne během pár minut, ale zůstane hezky křupavá.
- Osolím, opepřím, podle chuti přidám špetku chilli a trochu citronové šťávy na oživení chuti.
Hotovo je za dvacet minut, maximálně půl hodiny. Polévka je hutná, ale ne těžká – ideální, když nemáte čas ani náladu stát dlouho u plotny.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost