Článek
Ingredience (pro 2–3 porce):
- 250 g těstovin penne
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 200 g cherry rajčat (polovina překrojená, pár celých na ozdobu)
- 2 lžíce rajčatového protlaku nebo pasírovaných rajčat
- sůl, čerstvě mletý pepř
- špetka cukru (volitelné)
- čerstvá petrželka
- parmazán (volitelné)
Postup:
- Uvař těstoviny v osolené vodě podle návodu „al dente“. Mezitím si připrav omáčku.
- Na pánvi rozehřej olivový olej a krátce na něm orestuj nasekaný česnek – pozor, nesmí zhnědnout, jen zesklovatět.
- Přidej překrojená cherry rajčata a nech je chvíli restovat, až začnou měknout a uvolňovat šťávu.
- Vmíchej rajčatový protlak nebo pasírovaná rajčata, dochuť solí, pepřem a případně špetkou cukru, pokud jsou rajčata kyselejší.
- Nech krátce provařit – stačí 3–5 minut. Pak přidej uvařené těstoviny a promíchej přímo na pánvi.
- Podávej posypané čerstvou petrželkou a můžeš přidat i nastrouhaný parmazán.
Tip z kuchyně:
Chceš to trochu ostřejší? Přidej špetku chilli vloček. A pokud ti doma zbylo pečené kuře nebo opečené tofu, neboj se je do směsi přihodit!