Článek
Celerová pomazánka, jak ji dělám já: Lehká, voňavá a vždy mizí jako první
Ingredience:
- 1 menší bulva celeru (cca 300 g)
- 2 vejce natvrdo
- 100 g majonézy (nebo zakysané smetany, pokud chcete lehčí variantu)
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 menší cibule (ideálně šalotka)
- sůl, pepř dle chuti
- pár kapek citronové šťávy
- volitelně: stroužek česneku nebo lžíce nastrouhaného jablka
Postup:
Celer nejdřív oloupu a nastrouhám na jemném struhadle. Přeliju ho horkou vodou, nechám chvíli stát, a pak dobře vymačkám – tím se zbaví ostřejší chuti. Mezitím si najemno nasekám vejce natvrdo i cibuli. Vše dám do mísy, přidám majonézu, hořčici, špetku soli a pepře, zakápnu citronem a promíchám. Pokud mám chuť experimentovat, přidám nastrouhané jablko nebo trochu česneku – obě varianty mají něco do sebe.
Pomazánka chutná nejlépe po pár hodinách v lednici, kdy se chutě krásně propojí. Namažte ji na čerstvý kváskový chléb, ozdobte pažitkou a máte dokonalou svačinu.