Hlavní obsah
Jídlo a pití

Z celeru zázrak! Tuto pomazánku teď dělá každý druhý Čech. Už jste ji zkusili?

Foto: Adam Podroužek , Vlastní

Celerovka

Nadýchaná, jemná a přitom s charakterem. Celerová pomazánka podle mého receptu voní po domově a zmizí ze stolu dřív, než stihnete dopéct další rohlíky.

Článek

Celerová pomazánka, jak ji dělám já: Lehká, voňavá a vždy mizí jako první

Ingredience:

  • 1 menší bulva celeru (cca 300 g)
  • 2 vejce natvrdo
  • 100 g majonézy (nebo zakysané smetany, pokud chcete lehčí variantu)
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 menší cibule (ideálně šalotka)
  • sůl, pepř dle chuti
  • pár kapek citronové šťávy
  • volitelně: stroužek česneku nebo lžíce nastrouhaného jablka

Postup:

Celer nejdřív oloupu a nastrouhám na jemném struhadle. Přeliju ho horkou vodou, nechám chvíli stát, a pak dobře vymačkám – tím se zbaví ostřejší chuti. Mezitím si najemno nasekám vejce natvrdo i cibuli. Vše dám do mísy, přidám majonézu, hořčici, špetku soli a pepře, zakápnu citronem a promíchám. Pokud mám chuť experimentovat, přidám nastrouhané jablko nebo trochu česneku – obě varianty mají něco do sebe.

Pomazánka chutná nejlépe po pár hodinách v lednici, kdy se chutě krásně propojí. Namažte ji na čerstvý kváskový chléb, ozdobte pažitkou a máte dokonalou svačinu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz