Článek
Bramborová kaše je pro mě srdcovka. Mám ji spojenou s dětstvím, kdy voněla z kuchyně babičky pokaždé, když jsme přijeli na nedělní oběd. Ale trvalo mi roky, než jsem ji sám dokázal připravit tak, aby byla opravdu nadýchaná, jemná a chutná – ne lepivá, hrudkovitá nebo mdlá. Dnes už vím, že právě v detailech se skrývá kouzlo té nejlepší kaše. Tady je můj osvědčený postup.
Co budete potřebovat (cca 4 porce):
- 1 kg moučných brambor (ideálně typ C – dobře se rozvaří)
- 80–100 ml plnotučného mléka
- 50 g másla (nešetřím, chuť se vrátí!)
- sůl podle chuti
- muškátový oříšek (volitelně – jen špetka, ale dokáže divy)
Jak na to:
1. Výběr brambor je základ
Používám moučné brambory (typ C), protože se krásně rozvaří a jdou snadno rozmačkat. Salátové brambory nechávám na bramborový salát – do kaše nepatří.
2. Brambory oloupu, nakrájím na stejně velké kousky a dám do studené vody
Vodu osolím hned na začátku, ať mají brambory šanci nasáknout chuť už během vaření. Vařím je doměkka, zhruba 15–20 minut.
3. Mléko ohřeju a máslo nechám povolit
Tohle je klíčové – přidávat studené mléko do horkých brambor je recept na hrudky. Mléko zahřeju, máslo klidně jen nechám změknout. Obojí pak krásně splyne s bramborami.
4. Brambory scedím a hned rozmačkám
Ještě za horka! Používám klasické šťouchadlo – ručně. Mixér nebo tyčák nedoporučuju, z kaše by byla lepkavá hmota. Postupně přilévám teplé mléko a vmíchávám máslo, dokud není kaše nadýchaná a vláčná.
5. Dochucení
Přidám ještě špetku soli a pokud chci, tak i špetku muškátového oříšku – stačí málo, ale kaše dostane krásně jemný, teplý podtón.
Moje tipy z praxe:
- Kaše se skvěle kombinuje s pečeným masem, karbanátky nebo i jen s volským okem a okurkou.
- Pokud mi zbyde, druhý den z ní dělám bramborové placky nebo ji zapeču se sýrem.
- Veganskou variantu zvládnete snadno – máslo nahraďte rostlinným margarínem a místo mléka použijte ovesné nebo sójové (ale ohřáté!).