Článek
Balsamicový dresink, který zachrání každou salátovou nudu
Za ty roky, co si připravuju saláty nejen jako přílohu, ale často i jako hlavní jídlo, jsem vyzkoušel snad desítky různých zálivek. Některé byly složité, jiné zbytečně mdlé. Až jsem si postupně vypiloval jeden recept, který funguje vždycky. Stačí pár kvalitních surovin – a máte dresink, který promění i obyčejný ledový salát v gurmánský zážitek.
Co budete potřebovat:
- 6 lžic olivového oleje (extra panenského)
- 2 lžíce balzamikového octa
- 1 lžičku medu
- 1 lžičku hrubozrnné hořčice (Dijon nebo klasická)
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Jak na to:
Všechno je otázka jedné misky a jedné vidličky. Do malé misky dám hořčici, med a balzamikový ocet. Dobře promíchám, aby se vše spojilo. Pak tenkým pramínkem za stálého míchání přidávám olivový olej – vytvoří se krásná emulze, která je hladká a krémová.
Nakonec už jen dochutím špetkou soli a trochou čerstvě mletého pepře. Hotovo!
Tip z kuchyně:
Pokud chci dresink trochu pikantnější, přidám špetku chilli nebo nastrouhaný stroužek česneku. Naopak pro jemnější verzi med nahradím javorovým sirupem. Dresink vydrží v lednici klidně 3–4 dny, jen ho před použitím vždy promíchám.
Hodí se nejen do zeleninových salátů, ale i k pečené zelenině, mozzarelle s rajčaty nebo jako zálivka na grilovaný hermelín.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost