Hlavní obsah
Jídlo a pití

Zkuste králíka trochu jinak: Pečený s medem a hořčicí, chutná dospělým i dětem

Foto: timolina, Freepik

Králík na medu

Králík na medu a hořčici je skvělou volbou pro slavnostní oběd i pohodovou neděli. Sladko-pikantní kombinace zaručí křehké maso a bohatou chuť, kterou si zamilujete.

Článek

Králičí maso je nejen chutné, ale také velmi zdravé. Připravit ho na medu a hořčici dodá pokrmu jemnou sladko-pikantní chuť, která potěší vaše chuťové buňky. Zde je recept na králíka na medu a hořčici:​

Suroviny:

  • 1 celý králík (cca 1,5 kg), naporcovaný​
  • 2 lžíce olivového oleje​
  • 1 lžička soli​
  • 1 lžička sladké papriky
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce medu​
  • 125 ml bílého vína​
  • 125 ml zeleninového vývaru​
  • 1 lžíce dijonské hořčice​
  • 1 lžička provensálského koření​
  • 1 větší cibule, nasekaná​
  • 2 lžičky škrobové moučky (např. kukuřičného škrobu)​

Postup:

  1. Příprava masa: Naporcovaného králíka omyjte, osušte a potřete směsí soli, sladké papriky a nasekaného česneku. Nechte maso alespoň 30 minut odležet, aby nasáklo chutě.​
  2. Opečení masa: V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej na střední teplotu. Opečte králičí porce ze všech stran dozlatova, přibližně 5–7 minut na každé straně. Poté maso vyjměte a odložte stranou.​
  3. Příprava omáčky: Ve stejné pánvi osmahněte nasekanou cibuli do zlatova. Přidejte med, dijonskou hořčici a provensálské koření. Promíchejte a nechte krátce provařit, aby se chutě spojily.​
  4. Podlití a pečení: Do pánve vlijte bílé víno a nechte ho chvíli odpařit, aby se zredukovalo. Poté přidejte zeleninový vývar a promíchejte. Vraťte opečené králičí maso zpět do pánve, přikryjte poklicí a pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 1 hodinu, dokud maso nezměkne.
  5. Zahuštění omáčky: Po upečení vyjměte maso z pánve. Škrobovou moučku rozmíchejte v troše studené vody a vlijte do omáčky. Za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne.​
  6. Servírování: Králičí maso podávejte přelité připravenou omáčkou. Jako příloha se hodí bramborové noky, pečené brambory nebo čerstvá bageta.​

Zdroje:

Česká Televize - https://www.ceskatelevize.cz/porady/12059685760-co-nase-babicky-umely-a-na-co-my-jsme-zapomneli/11098-recepty/7419-kralik-na-horcicnem-medu/

Apetitonline - https://www.apetitonline.cz/recept/kralik-na-horcici

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz