Hlavní obsah
Umění a zábava

Podle šéfa ČT je show StarDance rodinným stříbrem. Diváci mu dali lekci, co jím opravdu je

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Honeyking Wikimedia Commons CC-BY-SA-3.0

Různé verze licence soutěže Strictly Come Dancing se vysílají po celém světě. Musí se však povinně řídit předepsanými pravidly

Je tristní, jak obrovskou pozornost věnuje na úkor jiných hodnotnějších pořadů veřejnoprávní Česká televize propagaci detektivních seriálů a různých zahraničních show, především StarDance.

Článek

Není pochyb o tom, že Česká televize vysílá mnoho kvalitních pořadů, které splňují kritéria veřejnoprávní služby. Ty ovšem většinou uvádí mimo prime time a na nejméně sledovaných kanálech, například ČT art. Ačkoliv je pouze tato artová stanice jedinou, která u nás nemá obdoby.

Komerční kanály už totiž nabízí svým divákům zadarmo téměř totéž, co koncesionáři povinně placené Česká televize, ať už jde o zpravodajství, publicistické, diskusní či dokonce investigativní formáty. Leckdy jsou přitom odvážnější a vyváženější než v ČT a dávají prostor názorům a osobnostem, které veřejnoprávní gigant ignoruje

Opravdu nezávislá?

Ačkoliv Česká televize čelí kvůli záměru zvýšit koncesionářské poplatky oprávněné kritice, že stále není jasně definovaná veřejnoprávní služba a že koncesionáři musí platit za to, co jim konkurenční televizní společnosti nabízí zdarma, její vedení si z kritiky zjevně nic nedělá. Velmi dobře si totiž uvědomuje, že se těší podpoře vládnoucí koalice, což mimo jiné zpochybňuje falešný mýtus, že je Česká televize nezávislá. Není, protože o ní rozhodují právě politici nebo odborníci jimi delegovaní do různých rad a komisí.

Předmětem časté a oprávněné kritiky mediálních odborníků jsou například pořady ČT, které mají obrovský komerční potenciál, ať už jde o sportovní přenosy nebo ze zahraničí zakoupené show, k nimž patří především kontroverzní soutěž Peče celá země a taneční souboj hvězd StarDance. Jde přitom o otrocky a trapně okopírované zahraniční formáty, v nichž jsou účinkující za nemalé, pečlivě utajované honoráře, vmanipulováni do rolí cvičených opiček, jakkoliv se jim to často zajídá. Stačí připomenout nesnesitelně kýčovitý vyřazovací taneček na závěr každého kola Stardance nebo šaškování v příšerných kostýmech.

Rodinné stříbro?

Všude, kde se licence originálu televize BBC Strictly Come Dancing vysílá, musí splňovat nekompromisní kritéria, nařízená podle „bible“, kterou ta či ona televizní stanice povinně dodržuje. Navzdory tomu prohlásil generální ředitel ČT Jan Souček v nedávném rozhovoru pro web Novinky.cz , že StarDance je každopádně rodinné stříbro a navíc se netajil přáním, aby se na obrazovkách ČT udrželo co nejdéle.

Tím ovšem pořádně naštval řadu diváků i těch, co patří mezi fanoušky StarDance. Ti ho vyškolili, že skutečným rodinným stříbrem České televize jsou zcela jiné zábavné pořady, které může ČT mimochodem díky tomu, že je sama vyrobila, mnoho let stále reprízovat, například legendární Silvestry, Televarieté, Možná přijde i kouzelník, apod.

Kdyby hloupost nadnášela…

K pravému rodinnému stříbru České televize však zdaleka nepatří jenom ony, ale především vynikající seriály, jež navzdory tomu, že vznikly před padesáti lety ČT, znovu a znovu opakuje. V současné době jsou to například kultovní seriály Vlak dětství a naděje, F. L.Věk či Nemocnice na kraji města, kterou naopak ČT prodala do celého světa.

Při vzpomínce na Nemocnici si v souvislosti s výroky Součka nelze nevybavit bonmot doktora Štrosmajera, že kdyby hloupost nadnášela, lítal by šéf ČT jako holubička.

Zdroj: Česká televize, Novinky.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz