Hlavní obsah
Finance

V naší zemi neexistuje „důstojný důchod“. Statisíce penzistů živoří, ačkoliv celý život pracovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ilustrační foto

Zkušená publicistka Marie Formáčková velmi trefně glosuje lavinu útočných příspěvků na adresu českých seniorů. Jako profesionálka odhalila motivaci jejich autorů.

Článek

Ve svém příspěvku Překážím, páchnu, neumím hospodařit a strašně mě to baví, zmiňuje, že by se totiž těžko s jinými tématy pravidelně dostávali do žebříčku nejčtenějších příspěvků. Zároveň si povšimla, že když se nějaké téma, jehož terčem jsou senioři, vyčerpá (třeba že by měli opustit byty ve velkých městech), přijde na přetřes další. Nedávno bodovalo to, že „senioři smrdí“. A teď zase vadí výše jejich důchodů.

Nadprůměrný průměr

Nelze než oceňovat smysl pro humor této energické a obdivuhodné dámy, která ve svém věku mimochodem stále pracuje, nicméně, bohužel to, co někteří cyničtí a arogantní jedinci předvádí, příliš humorné není. Svými příspěvky podporují ty nejhorší lidské vlastnosti a důsledkem toho nemálo čtenářů jejich nestydatých útoků označuje na sociálních sítích penzisty za „nenažrané parazity“. Často si přitom bezostyšně vymýšlí různé modelové příběhy. Třeba ten o důchodkyni, která nemůže vyjít s penězi, přesto, že bere přes 30 tisíc čistého. Ve skutečnosti však tato žena pobírá průměrnou penzi, a stát jí dorovnává „příspěvkem na bydlení“ neúměrně vysoké náklady na něj.

Méně než nižší mzda

Množství textů na téma, jestli na tom nejsou čeští důchodci lépe než „valná část naší pracující společnosti“ (mimochodem, neuvěřitelná formulace) vyvolává mylný dojem, že tomu tak je. Skutečnost je však přesně opačná. Přes 300 tisíc seniorů pobírá penzi nižší, než je minimální mzda 16 442 korun. A tato skupina představuje vůbec tu nejpočetnější ze všech. Naopak, důchod vyšší než 30 tisíc korun, pobírá pouze 60 tisíc penzistů, což představuje jen 2,5 % ze všech vyplácených.

„Důstojný důchod“ neexistuje

Zásadní je také fakt, který autoři útočných textů vědomě opomíjejí, a sice, že vyšší důchody pobírají ti lidé, kteří dosáhli během své pracovní aktivity vyšší hrubou mzdu, a tím pádem platili i vyšší odvody. Ekonom Josef Švejda ve své analýze, věnované výši důchodů v naší zemi, uvádí také další velmi zajímavou okolnost. Na rozdíl od minimální důstojné mzdy, kterou jednou ročně sestavuje široká obec odborníků z řad akademiků, ekonomů, sociologů a statistiků, neexistuje pro starobní důchod žádná podobná alternativa. „Důstojný důchod zkrátka neexistuje,“ konstatuje.

Adéla Hofmanová

Další zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz