Článek
Zdravé stravování rozhodně neznamená, že budete po večerech u televize s nechutí přežvykovat syrový celer s mrkví. Na druhou stranu je ale potřeba dodat, že jen proto, že je nějaká potravina zdravá, ještě neznamená, že je dietní. (Takže ode dneška zapomeňte na to, že salát utopíte v majonéze, nebo v hektolitrech olivového oleje.)
Pokud nemáte dostatek inspirace pro vaření, skvěle vám poslouží chutné a oblíbené recepty ze světové kuchyně, které překypují luštěninami, zeleninou, kvalitními bílkovinami a dalšími živinami, které tělo potřebuje pro svůj každodenní chod.
Tak se na některé z nich pojďme spolu podívat!
Jarní závitky
Budete potřebovat: 2 hrnky jemně nakrájeného římského salátu, 1 hrnek kostek vařeného vepřového masa, 1 hrnek čerstvého špenátu, ¾ hrnku mrkve na nudličky, ⅓ hrnku celeru na nudličky, ⅓ hrnku sušených rajčat, 1 lžíci sezamového oleje, 12 archů rýžového papíru, ¼ hrnku plátků mandlí, sezam, zázvorový dresink
V míse smíchejte prvních 6 ingrediencí ze seznamu. Poté je pokapejte olejem a promíchejte je rukou. Následně do mísy dejte vodu a ponořte do něj rýžové papíry, aby změkly. Mělo by to trvat 10-15 vteřin. Poté je nechte okapat.
Rýžový papír posléze položte na rovný povrch a začněte na něj skládat jednotlivé ingredience a omáčku. Nakonec papír zabalte do balíčku a můžete podávat, třeba se sojovou nebo s pálivou omáčkou.
Indické kuře se zeleninou
Budete potřebovat: 2 střední sladké brambory, 2 lžíce vody, 2 střední červené papriky, 3 hrnky květáku, kousky kuřete nakrájené na kostky bez kostí, 2 plechovky omáčky tikka masala, čerstvý koriandr, naan
Dejte vařit oloupané sladké brambory nakrájené do vody se solí, dokud nejsou měkké. Poté dejte do pomalého hrnce zeleninu, kuře, omáčku a sůl. Zakryjte a pomalu vařte 4-5 hodin. Před konzumací přidejte čerstvý koriandr. Konzumujte s chlebem naan.
Pomalu vařené vepřové na asijský způsob
Budete potřebovat: 2 větší cibule, 3 stroužky česneku, ½ lžičky soli, ½ lžičky pepře, 1 vepřovou panenku, 1 lžíci řepkového oleje, 3 lístky bobkového listu, ¼ hrnku horké vody, ¼ hrnku medu, ¼ hrnku sojové omáčky, 2 lžíce rýžového octa, 1 lžíci mletého zázvoru, ½ lžičky drceného hřebíčku, 3 lžíce kukuřičného škrobu, rýži, sezamová semínka, jarní cibulku
Cibuli dejte nakrájenou do pomalého hrnce. Poté spolu smíchejte rozdrcený česnek, sůl a pepř. Maso rozřízněte na půlku a potřete ho připravenou česnekovou směsí. V nepřilnavé pánvi ho pak opečte ze všech stran na troše oleje. Poté ho dejte do pomalého hrnce a přidejte k němu bobkový list.
V malé misce spolu smíchejte horkou vodu s medem. Poté přidejte sojovou omáčku, ocet a zbytek koření. Tuto směs nalijte na maso a vařte jej při nižší teplotě zhruba 4 až 5 hodin, dokud nebude měkké.
Jakmile maso vyndáte z hrnce, vyhoďte bobkové listy. Zbylou směs pak smíchejte s kukuřičným škrobem, který rozmícháte ve studené vodě. Přikryjte a ještě vařte dalších 30 minut. Nakonec nakrájejte maso, které budete podávat s omáčkou, rýží, sezamovými semínky a nakrájenou cibulkou.
Sicilský pórek
Budete potřebovat: 6 pórků, 1 větší rajče, 1 menší pomeranč, 2 lžíce čerstvé petrželky, 2 lžíce řeckých oliv, 1 lžičku sušených kaparů bez nálevu, 1 lžíci červeného vinného octa, 1 lžíci olivového oleje, ½ lžičky gratinované pomerančové kůry, ½ lžičky pepře, sýr feta
Nachystejte si v hrnci s vodou pařáček.
Na koš poté vložte pórek a vodu nechte přijít k varu. Snižte teplotu a udržujte vodu v mírném varu. Poté zakryjte poklopem a pórek vařte 8-10 minut.
Následně spolu smíchejte všechny ostatní přísady z receptu, které budete podávat společně s pórkem. Výsledek nezapomeňte posypat sýrem.