Hlavní obsah
Rodina a děti

Děti a sex. Jak reagovat na citlivé otázky? Co říci třeba na homosexualitu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels/Joábel Pires

Důvěra dítě a rodič

Přijde čas, kdy se dítě začne zajímat o choulostivější témata. Jak se v tu chvíli zachovat a nebýt za koktavého rodiče? Hlavní je vzbudit v dítěti důvěru, že se vás může zeptat na cokoli.

Článek

Co je to sex a jak se dělají děti? A proč holky mají dole něco jiného než kluci? Mami, je pravda, že kluk může líbat kluka? Zvídavých otázek přijde v jistý okamžik spousty. Nejhorší je, že dítě je kolikrát poučeno „chytřejšími“ spolužáky, a to ne zrovna ve vhodné formě.

Když na nás dítě vybalí některé věci, a to zcela bez obalu, zůstaneme stát jak opaření a při odpovídání se leckdy zapotíme.

Děti ale mohou být zmatené ze všech různých informací, které se k nim dostanou, a proto vyhledávají odpověď u rodičů.

Jak reagovat?

Ze všeho nejdůležitější je hned na dítě neuhodit, jaké výrazy to používá a co to má za kamarády atd. Je nutné reagovat klidně a hlavně dítě pochválit, že se o danou věc zajímá a že k tomu potřebuje právě vás. Je zřejmé, že dítě očekává vaši pomoc, vysvětlení, důvěru.

Vzhledem k tomu, o jak citlivé téma se jedná, zvažte, zda je nutné odpovídat okamžitě nebo si na tuto konverzaci uděláte čas později, aby probíhala v klidu. Prozatím stačí opatrně zjistit, kde k informacím dítě přišlo a co už vlastně o tématu ví.

Nejmenším dětem vše vysvětlujeme s ohledem na jejich věk. Není vhodné používat slangové výrazy, a už vůbec ne ty ostřejší. Pozor, abychom nebyli příliš odborní. Vysvětleme to nejjednodušeji, jak to jen jde. O technických věcech, jak přesně se dojde k „výrobě“ miminka, rozhodně nemluvme. Stačí informace, že holčičky mají vajíčka a chlapci spermie. Při spojení vzniká nový život, který se tvoří u maminky v bříšku.

Sledujte na dítěti, co mu je ještě příjemné a co už ne - kdy se raději od tématu začne odvracet. Doptejte se, zda dítě všemu porozumělo nebo ho zajímá ještě něco dalšího. Je opravdu důležitý věk dítěte, a tak je dobré být na tyto rozhovory připraveni adekvátně věku ratolesti.

Nevnucujte dítěti své názory na homosexualitu a další podoby vztahů a intimností. Svůj názor si musí dítě udělat samo. Jakýkoli nátlak z vaší strany je špatný. Vy máte svůj názor a i vaše dítě může mít svůj, i když se vám třeba nelíbí. Neodsuzujte žádné vybočující faktory, byť jsou vám krajně nepříjemné. Svůj názor dejte najevo, jste-li o to žádáni a to v přijatelné míře. Nikdy nevíte, čím se koho můžete dotknout. A to právě třeba i vašeho dítěte, i když to ještě nevíte.

Foto: Pexels/Cvetkovic

Ano, právě i vaše dítě může zjišťovat, že u něj je něco jinak. A nechcete přece, aby mělo strach za vámi s tímto tématem přijít. NEODSUZUJME.

Není v pořádku dělat ze sexu úplné tabu. Je to důležitá součást našich životů a je lepší, když je vaše dítě včas se vším obeznámeno právě od vás, nikoli z internetu nebo od „poučenějších“ spolužáků.

Své dítě přijímáme se vším všudy a je velmi potřebné, aby dítě cítilo, že je milováno, i pokud na sobě vnímá odlišnosti od tradic.

Když si získáte důvěru dítěte v tomto, dost možná si ji získáte i v dalších oblastech jeho života.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz