Hlavní obsah
Lidé a společnost

Emil Zátopek a jeho závod století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr/Gianfranco Reppucci

24. červenec roku 1952 byl pro československou atletickou výpravu na olympijských hrách v Helsinkách mimořádně úspěšným dnem. Emil Zátopek zde potvrdil svou roli nejlepšího běžce světa.

Článek

Bezmála třicetiletý Emil Zátopek běží svůj závod na 5 km. Už je považován za vynikajícího běžce a tak mnozí trnou, zda i tentokrát odolá svým konkurentům.

Novináři nazvali tento závod jako „Závod století“.

Když zazní upozornění počátku posledního kola, Emil Zátopek nabírá na rychlosti. Ve chvíli, kdy trochu poleví, předběhnou ho tři soupeři. Do cíle už chybí pouhých 200 metrů a bohužel to vypadá, že Zátopek nedominuje.

Foto: Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0 DE

Při jednom ze svých závodů

Emil Zátopek byl sedmý z osmi dětí. Narozen v Kopřivnici. Ve srovnání se svými vrstevníky byl velmi drobný a také křehký. Nijak nevynikal a byl spíše podceňovaný.

Když dostal příkaz běžet závod, v té době vládl přísný režim. Odporovat nemohl, spíše zkoušel svou účast odvrátit tím, že upozorňoval na svou slabost. Neuspěl, jeho doktor ho prohlásil za zcela zdravého a běhu schopného.

Nečekaně se Zátopkovi běh zalíbil. I když skončil na druhém místě, považoval to za velký úspěch. Konečně měl pocit, že nemusí být tím podceňovaným.

Začíná trénovat a dostává rady od Jana Haluzy. Pak už se ale spoléhá jen sám na sebe.

Své tréninky doslova přehání. Trpí a je to znát i v jeho tváři. Všem ukazuje, že není vždy potřebný talent, ale pevná vůle a neskutečná dřina až za hranice svých vlastních sil. Běhal ve svých vojenských botách, aby měl zátěž na nohou. V lesích, po nocích, neustále.

Jeho úspěch na olympiádě v Londýně mu pomohl k tomu, aby si mohl vzít za manželku oštěpařku Danu Ingrovou. Ministerstvo obrany muselo svazky schválit. Naštěstí jeho sláva mu umetla cestu.

Když Zátopek skutečně nechá odletět letadlo mířící na olympiádu do Helsinek, všem ukazuje svou loajálnost k druhému atletovi, Stanislavu Jungwirthovi. Tomu byla účast z politických důvodů zakázána. Druhý den už ale sedí oba v letadle.

Emil Zátopek patřil mezi skromné a pokorné lidi. Byl svůj. Se svými soupeři se přátelil, manýry ostatních sportovců nebyly pro něj. Jeho politické názory už tak obdivné ale nebyly.

HELSINKY a závod století

Poslední kolo naznačuje, že Emil Zátopek bude poražen. V poslední chvíli se opět vzchopí a tři soupeře opět nechává za sebou. Také Francouze, kterému se přezdívá „Zátopkův stín“. Vyhrává svou zlatou medaili a 70.000 lidí nevěří svým očím.

Netrvá dlouho a jeho manželka, Dana Zátopková, hodí olympijský rekord oštěpem, který už nikdo nepřekonal. Oba manželé jsou tak zlatými vítězi.

Tento moment byl navždy zapsán jako unikátní.

Není ale všemu konec a Emil Zátopek běží v Helsinkách ještě maratón. To, že by opět vyhrál, se zdá být nemožné. Zázraky se dějí dále a atlet, kterému se přezdívá „Česká lokomotiva“, znovu šokuje všechny diváky, když vbíhá jako první do cíle.

Jak bylo jeho zvykem, navždy tak vstoupil skromně mezi legendy světového sportu.

Emil Zátopek je jediným, kdo vyhrál na jedné olympiádě závod na 10 km, 5 km a maraton. Napodobit ho se už zřejmě nikomu nepodaří.

Obdržel také cenu „fair play“ pro svůj přínos ke sbližování lidí prostřednictvím sportu.

Foto: Wikimedia Commons/Hynek Moravec

Hrob českého olympijského vítěze Emila Zátopka

Když byl vyhozen z armády, pracoval pro Stavební geologii, život trávil v maringotce a domů jezdil jen na víkendy.

Zemřel ve svých 78 letech, jeho manželka Dana ho přežila o neskutečných dvacet let.

Mají společný hrob v Rožnově pod Radhoštěm.

zdroj: Wikipedie, Youtube

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Dana Zátopková

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz