Hlavní obsah
Rodina a děti

Jako tchyně a babička nezasahujte do chodu rodiny, nemusí se vám to vyplatit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Pexels

Ráda byste byla oblíbená jako tchyně nebo babička? Myslíte si, že když budete snaše radit s výchovou a vařením, tak vám bude vděčná? Asi by jste se měli smířit s tím, že vy už nejste autoritou a každá rodina má svá pravidla.

Článek

Není neznámé, že tchyně jsou většinou v rodinách označovány za nepříjemné a méně vítané osoby. A to z obou stran.

Jsou ale i vztahy, kde tyto vazby fungují skvěle. Bohužel tchyní a babiček, které respektují, že rodina syna či dcery je samostatná jednotka, kde platí jejich soukromá pravidla, je docela málo. Některé tchyně jsou tak snaživé, až se nám to příčí. Jak se stát oblíbenou a vítanou v rodině svého již dospělého potomka?

Je nutné si uvědomit zcela jasná fakta:

1) Pokud si myslíte, že svá vnoučata si přivlastníte, jako by byly vaše děti, budete jim určovat, co smějí a co ne, nebo nedej bože budete před nimi pomlouvat maminku či tatínka, dočkáte se dříve či později nenávisti jak vnoučat, tak i jejich rodičů. Takhle oblíbená určitě nebudete a uvědomte si, že i vy máte své chyby a může na ně začít poukazovat vaše snacha nebo zeť.

2) Není vůbec vhodné, abyste se rodině vnucovala pokaždé, když se chtějí společně vydat na dovolenou či výlet. Jako rodina chtějí logicky trávit čas nerušeně spolu. Jako babička si svá vnoučata můžete užít kdykoli bude zájem oboustranný. Na to trávit s rodinkou veškerý čas skutečně nemáte právo.

3) Své výchovné metody, které se neshodují s výchovou vaši snachy, si nechte pro sebe. Doba, kdy jste mohla dát najevo své výchovné názory, je pryč. Měla jste právo je využít u svých dětí, na vnoučatech už je praktikovat nemáte. Mimo to tím naznačujete, že vaše snacha či zeď nejsou jako rodiče dostatečně dobří.

4) Kamenem úrazu je často i situace, kdy bydlíte se synem či dcerou v jednom domě. I tady je nutné si uvědomit, že byt rodiny je jejich soukromý prostor. Ač je to třeba váš dům, nedává vám to právo si vtrhnout do jejich bytu, kdykoli vás napadne. Měla byste se chovat jako na každé návštěvě. Slušně zaklepat, případně se na návštěvě vždy předem domluvit.

Foto: Pexels

5) A další podstatná věc je ta, že i když jste si přála, aby si váš syn vzal lékařku nebo právničku, a on miluje například prodavačku nebo uklízečku, neznamená to, že je jeho partnerka méněcenná a špatná matka či manželka. Vyvarujte se hodnocení své snachy či zetě před vašimi vnoučaty. Vy s nimi nežijete a mělo by vám být úplně jedno, jak to v rodině klape. Samozřejmě pokud nedochází k porušování základních rodičovských povinností či zanedbávání péče o dítě.

6) Neupínejte se na svá vnoučata. I v pokročilém věku se věnujte sama sobě, svým koníčkům a přátelům. A pokud žádné nemáte, pak věnujte čas tomu si je získat. Váš život získá nový směr a nebudete už mít tolik času řešit, jak snacha vaří nebo vychovává vaše milovaná vnoučata. Radostí v životě je přeci spousty.

Možná se snažíte, ale cítíte že to někde drhne. Možná se snažíte opravdu až moc. Ukazujte své kvality pouze ve chvíli, jste-li o to požádána. Svá vnoučata nevychovávejte ale rozmazlujte, samozřejmě všeho s mírou. Skutečně je nutné, aby každá snacha uměla svíčkovou jako vy? Dnes už se maminky a partnerky hodnotí podle zcela jiných vlastností. Díky Bohu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz