Hlavní obsah
Psychologie

Nebreč, jsi přece chlap. Sebevraždám vévodí jednoznačně muži. Proč tomu tak je?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Proč jsou muži považování za silnější pohlaví, když ve skutečnosti jsou psychicky mnohem méně odolní než ženy? Statistiky ukazují, že například v roce 2020 spáchali muži 82% všech sebevražd.

Článek

Snad můžeme hledat příčinu v klasické výchově typu „Nebreč, jsi chlap a ti nepláčou.“ Nebo „jsi chlap, musíš být silný“, „Nefňukej jako holka.“

A tak si možná muži v sobě od mala nesou, že se nemají jakkoli citově projevovat, všechno vydržet - snad celé roky spíše DRŽET v sobě. A pak možná tíhu všeho nastřádaného ve své duši neunesou a zvolí nejkrutější řešení. Sebevraždu.

My ženy dokážeme častěji vše procítit, dát najevo, že nás něco bolí, popovídáme si o tom s kamarádkami, popláčeme si doma do polštáře, často jsme to my, kdo zvládá i trápení svých dětí a celou rodinu spíše stmelujeme. Říká se, že ženy vydrží všechno.

Muže před rozhodnutím ukončit svůj život většinou nezastaví nic, a to dokonce ani to, že mají děti, které je potřebují stejně jako maminku. My ženy naopak právě kvůli dětem často zatneme zuby a držíme. Víme, že všechno jednou pomine, nic netrvá věčně, ani to zlé.

Co je skutečnou příčinou toho, že muži zapomenou na svou sílu a nevidí jiné východisko? Ano, jde někdy i o duševně nemocné, a jsou to právě opět a zase muži, kdo trpí depresivními poruchami atd. V čem je zakopaný pes?

Jako žena nějak nedokážu pochopit, proč se muž vzdá svého života například kvůli finančním problémům. Velmi často také proto, když je opustí žena a oni mají pocit, že tím skončil celý jejich život.

Jako by měli pocit, že tady na světě stejně nikomu chybět nebudou, že svou mužskou roli prostě nezvládli, že selhali. Ve svých blízkých zanechají výčitku, proč jen jsem si toho nevšiml/a, trápil se a já to nevěděl/a. Třeba jsem mu mohl/a pomoci.

Nemohli. Protože těžko pomáhat někomu, kdo si vše drží v sobě a tváří se, že je vlastně vše v pořádku. Pak přichází ten šok a věčná otázka proč? Proč ses mi nesvěřil?

V mém okolí zvolil krutý způsob odchodu osmnáctiletý hoch. Rozběhl se a skočil z mostu dolů pod jedoucí auta. Chtěl jistotu, že nepřežije. Jeho matka? Neměla ani tušení o jeho trápení.

Další z případů v mém okolí je opět mladý chlapec, dvacetiletý basketbalista. Způsob ukončení života bylo oběšení na všem velmi známém místě. S dopisem pro rodiče, aby mu odpustili. Znovu případ, kdy rodina neměla ani tušení, co se v hlavě jejich syna děje. Důvod jeho odchodu? Nechtěl žít v tomto smutném světě, kde spolu lidé nemluví. Ano, možná pro někoho chabý důvod.

Jsem čím dál víc přesvědčená, že jsou to právě muži, kdo mají mnohem větší cítění než si my ženy vůbec myslíme. Ale oni si s ním vůbec neví rady. Co za bolest pro ně takový cit vůbec je? Bolest a trápení, které je dožene k činu nejhoršímu, k činu, který už nikdy nelze vrátit zpět.

Mezi celebritami opět vévodí muži. Zastřelení nebo oběšení je nejčastější. Vzpomeňme například skladatele Karla Svobodu, nebo hvězdu filmu Nekonečný příběh, Jonathana Brandise. Bylo mu pouhých 27 let a důvod sebevraždy? Jeho herecká kariéra uvadala a on měl opět pocit, že selhal. Vlastimil Brodský a jiní.

Sebevraždy žen jsou výjimkou. Ale zde je zase otázka, proč jsou to právě ženy, kdo se rozhodnou zabít i své vlastní dítě, případně se často sebepoškozují řezáním po těle. Ale to už je zase jiné téma.

Svůj život ukončuje čtyřikrát více mužů než žen. V kategorii 65+ dokonce desetkrát více mužů než žen. A bohužel ani sebevraždy dětí-převážně chlapců, nejsou výjimkou.

Zdroj: Český statistický úřad, Wikipedie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz