Hlavní obsah
Aktuální dění

Německo zakázalo hudbu, která zazněla při vítání našich hokejistů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Markburger83 / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0 Unported

Velmi známý hit, který zní na stadionech a zápasech a který zněl i při vítání českých hokejistů na Staroměstském náměstí, je Němci zakázán. A nebude znít ani na mistrovství Evropy ve fotbale.

Článek

Absurdní rozhodnutí Německa, zakázat hudbu, respektive píseň, známý taneční hit zpěváka Gigiho D'Agostina s názvem L'amour toujours, je zcela odsuzováno a nepochopeno.

Song je už tradičně pouštěn na všech velkých akcích a také zní na různých sportovních zápasech. Německo se rozhodlo tento hit zakázat a nezazní už ani na známém Oktoberfestu, kde se sjíždí také spoustu Čechů.

Největší pivní festival je první velkou akcí, kde bude hit zakázán.

Důvod, proč se tak Německo rozhodlo, je pro spoustu lidí nepochopitelný.

Na sociálních sítích se šířilo video, kde si parta tancujících lidí zpívá na tento velmi známý hit, ale s textem, kde dává jasně najevo svůj názor na současnou situaci.

Text refrénu je zde vyměněn za slova „Ausländer raus, Ausländer raus, Deutschland den Deutschen, Ausländer raus!“ V překladu „cizinci ven, Německo Němcům.“

Každý, kdo vykřikuje taková nacistická hesla, je pro Německo ostudou.
ministryně vnitra Nancy Faeser

Celá věc spustila v Německu skandál, neboť text zavání nacismem a rasismem.

Píseň „L'amour toujours“ by neměla být použita pro pravicově extremistické chorály ani ve stuttgartské fanzóně pro mistrovství Evropy ve fotbale, ani na podzimním Cannstatter Volksfestu. Píseň by se neměla hrát na žádné akci. Řekl to mluvčí společnosti pro pořádání akcí.

Podobné texty zpívali mladí zbohatlíci na více písní. Mělo se to stát v Hamburku, kde slavilo cca 400 tisíc lidí. A nestyděli se video zveřejnit.

Že je celá věc nelidská a velmi nevhodná, je pravda. Krok Německa ale nikdo nechápe. Co se vyřeší zákazem této písně? Ta má přeci v originálu zcela jiný text.

S touto souvislostí je vzpomínána píseň Karla Kryla, kde zní text:

"Byl hrozný tenhle stát, kde musel jsi se dívat,

jak zakázali hrát, a zakázali zpívat.."

Případ vyšetřuje státní zastupitelství ve Flensburgu jako podezření z podněcování k nenávisti a používání symbolů protiústavních organizací. Hrozí pokuty a také tresty odnětí svobody.

Celá událost je samozřejmě nevhodná s citlivým tématem. Krok Německa ale vyvolal jen další bouřlivé reakce. Zákaz konkrétní písně jednak nic neřeší a zakazovat hudbu je jakýmsi návratem zpět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz