Hlavní obsah
Umění a zábava

Nezapomenutelná melodie z Nemocnice na kraji města byla režisérem odsouzena

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: Franio61 – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, Wikipedia Commons

Znělka, která se zapsala do historie velmi oblíbených českých seriálů, byla podle režiséra příšerná. Ale právě tato melodie dělá seriál naprosto kouzelným.

Článek

Seriál z roku 1977 si získal okamžitou popularitu. Kdo by neznal primáře Sovu, doktora Štrosmajera nebo doktorku Alžbětu Čeňkovou.

Celé natáčení probíhalo v nemocnici v Mostě nebo také v Motole, ale po smrti herce Karla Högera se natáčelo znovu, a to v ateliérech.

K seriálu potřeboval režisér také hudbu a tu složil Jan Klusák. Ačkoli právě kouzlo této melodie je naprosto líbivé, režisér ji odsoudil a Klusáka obvinil, že zkazil celý seriál.

Skladatel vážné hudby Jan Klusák na spolupráci s režisérem Jaroslavem Dudkem bohužel vzpomíná jako jednu z nejhorších.

Říkal, že hudba je příšerná. A že jsem mu to zkazil. Doslova řekl: U té hudby jako by si lidé mysleli něco jiného, než co říkají. Byla to jedna z mých nejhorších spoluprací. Proto na to nerad vzpomínám a při otázkách na Nemocnici se tvářím kysele.
Jak Klusák

Dnes došla úvodní znělka tak daleko, že ji slyší například u lidí, kteří ji mají jako vyzváněcí melodii na telefonu. A to ho hřeje u srdce.

Osvětlil také, že i když byl scénář jasně daný, herci si své role mohli mírně upravovat sami, improvizovali dle svého uvážení. A tak vznikla i například věta doktora Štrosmajera:

„Tak si ke všem těm doktorskejm zločinům, paní Dobiášová, připište ještě jeden. Urážku na cti. Vy krávo nebeská!“

Tato věta byla čistě spontánní a herci tak role ještě více povýšili. Hlášek ze seriálu je spoustu a dodnes jsou populární.

Seriál je obdivován nejen pro podmanivou melodii, ale také proto, že je v něm spousta obyčejného lidství a úžasných umělců.

Ve své době byl ale seriál nechtěným dílem. Navíc primáře Sovu měl hrát Karel Höger, který se konce natáčení nedožil a tak měl seriál další problém. Vypadalo to, že nakonec žádná Nemocnice na kraji města ani nebude.

Spásou byl slovenský herec, Ladislav Chudík. Natáčení nabralo rychlý spád a Ladislav Chudík bral tuto roli jako velké poslání. Měl velmi málo času na to, aby se naučil 550 stran v českém jazyce.

Jeho čeština v seriálu byla dalším obdivem. Nemocnice na kraji města se stala absolutním fenoménem po všech stránkách. Německo si dokonce zaplatilo, aby bylo natočeno dalších 7 dílů. Původně jich totiž bylo jen 13.

Dílo Jaroslava Dietla je dodnes považováno za jeho největší úspěch.

A známý doktor Sova? Ladislav Chudík si zahrál i ve třetí řadě z roku 2008. Tu už napsala Lucie Konášová, která chtěla, aby tato řada měla opět nádech té prvotní řady Nemocnice jakou napsal Jaroslav Dietl. Byla to poslední slova Ladislava Chudíka v herecké kariéře a byl velmi dojat, že mohl znova pocítit svou nejslavnější roli primáře Sovy.

Pro mě osobně je tento seriál překrásnou vzpomínkou na dětství u babičky. A věřím, že nejen mou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz