Hlavní obsah
Lidé a společnost

Odcházení Karla Gotta mě motivovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 / David Sedlecký

Letos v říjnu to bude již 5 let, kdy opustil tento svět všem velmi známý slavík, Karel Gott. Jeho odcházení a odkaz ve mně něco otevřel.

Článek

Karel Gott odcházel s vědomím, že mu zbývá jen posledních pár měsíců života. Pocity člověka, který tohle prožívá, si nedokážu představit.

Vědomí, že můj čas byl naplněn, mě opravdu děsí. Karel Gott ale dle všeho odcházel smířen.

Režisérka, kterou si manželé Gottovi vybrali a které projevili obrovskou důvěru, měla tu čest trávit s Karlem Gottem poslední rok života.

Filmařka Olga Špátová nenabourávala soukromí rodiny, a i přesto dokázala zachytit vzácné momenty z posledních chvil života Karla. Důvěry manželů Gottových si velmi vážila.

Podle jejích slov zesnulý slavík přijal smutnou zprávu od lékařů v podstatě s lehkostí. Jeho život byl po všech stránkách naplněn tak, jako se poštěstí málokomu a Karel Gott byl za to vděčný.

Měl možnost se rozloučit se všemi, které měl rád. Toto se nepoštěstí každému.

I když jeho prvotní názor byl, že v případě nemoci či odcházení nebude veřejně prezentován a bude chtít, aby si ho lidé pamatovali v plné síle, jeho názor se změnil v úplný opak.

Odcházení zpěvák přehodnotil a lidem díky filmařce Špátové zpřístupnil jeho odcházení v době nemoci, kdy už opravdu síly neměl. Pohled na Karla Gotta v posledních dnech života snad všechny dojal. On sám si přál, aby lidé věděli, že odcházení s touto nemocí nemusí být tragické a smutné. Že i poslední dny a týdny si člověk může vychutnat. Otevřel tímto dveře do svého soukromí všem, kteří si procházeli tou stejnou nemocí a dal jim naději, že se to dá přijmout a zvládnout s vděčností a pokorou k životu. Ukázal všem, že ani pro tak slavnou osobnost to není o nic jednodušší než pro jakéhokoli jiného nemocného člověka.

Umírání k životu patří, a i slavík Gott byl jeden z nás.

Když Karel Gott zemřel, Olga Špátová obdržela ráno zprávu od Ivany Gottové s textem, že jejich milovaný Karel je navždy opustil. V tu chvíli jakoby nezemřel jen Karel Gott, ale i něco dalšího. Něco, co tady bylo jen s ním a bez něj to vše utichlo.

Zpěvák odcházel v lásce a tichu.

V citlivých chvílích jeho posledních hodin s nimi byli ti nejbližší. Přál si odejít doma, tam, kde to měl rád, v obklopení svých dcer a své milované ženy Ivany. A i když svou rodinu opouštěl navždy, jeho odchod byl krásný a takový, jaký si ho sám přál.

Zemřel krátce před půlnocí. Poslední službu mu měl poskytnout jeho hematolog Marek Trněný, který mu předčítal žalmy.

Osobně na mě Karel Gott působil vlídným a pokorným dojmem. Jeho skon zasáhl spousty srdcí naší země. Díky jeho odcházení jsem si něco uvědomila a vzala k srdci jeho radu, která zní jak ve filmu Karel, tak v jeho písni.

Jdu za štěstím. A jdu tam navzdory všem a všemu…život není nekonečný. Karel Gott měl dle mého štěstí v neštěstí. Dostal šanci se na vše připravit. Ale tuto možnost nedostane každý. A žít život naplno a hlavně tak, jak to těší mou duši, a ne podle představ jiných.

Karel Gott o sobě nikdy nezapochyboval a šel si za svým stůj co stůj, díky čemuž prožil nádherný naplněný život. A mi dodal odvahu vkročit do neznáma i když se tak moc bojím. Ale snad stejně jako on cítím, že toto je mé poslání a musím následovat to tiché volání. Odcházet pak s pocitem, že jsem nic nevzdala a dokázala žít v tom, co mi dělá radost, i když se to druhým nelíbí, to je dosti velká motivace pro mou ustrašenou duši.

Vím, že hlavní je si věřit, to je ten nejdůležitější bod, který vás odrazí ze dna. Nemusí ve mě věřit někdo jiný, to není podstatné. Cítit, že přesně tohle je to, pro co chci žít a odejít s pocitem, že jsem svůj život nepromarnila. Tohle přeci chceme všichni.

Zdroj: Blesk, Stream

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz